Feb 3, 2023, 08:43

BREAKING NEWS Replică dură a Greciei. Premierul elen respinge propunerea creditorilor internaţionali

Credit foto: Reuters

UPDATE Premierul elen a respins contraoferta creditorilor internaţionali. Ministrul german de Finanţe spune că mai este drum lung de parcurs până la încheierea unui acord.

Mutarea premierul elen vine după ce, în urmă cu câteva ore FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană, au respins reformele propuse de Grecia.

„Insistenţa anumitor instituţii de a respinge măsurile parametrice nu s-a mai întâmplat, nu în cazul Irlandei şi Portugaliei”, a scris Tsipras pe contul său de Twitter.

Negocierile au început optimist la Bruxelles

Ministrul elen al Economiei, George Stathakis, anunţase în această dimineaţă că doar 3 din cele 50 de cerinţe ale creditorilor internaţionali au mai rămas de negociat. Şă că restul pachetului de reforme propus Greciei a fost acceptat.

„Mai sunt două sau trei puncte puncte foarte clare, aşa cum vă imaginaţi, este vorba despre ultima parte a acordului, de doar 3 din cele 50 de puncte care au fost deja acceptate”, a spus ministrul la postul de televiziune, Mega TV.

Măsurile care au rămas de negociat au legătură cu relaxarea fiscală, creşterea TVA pentru insulele greceşti, care beneficiază de o reducere cu 30% faţă de continent. O problemă foarte sensibilă, respinsă mai ales de extremiştii eleni de dreapta, şi ei mari susţinători ai premierului Tsipras. Potrivit planului trimis la Bruxelles, guvernul de la Atena promite că va colecta aproape 10 miliarde de euro anul următor prin creşteri de taxe şi economii făcute la buget. Sunt şi angajamente de creştere a TVA, inclusiv pentru restaurante sau prin eliminarea facilităţilor pentru insulele greceşti, creşterea impozitelor pentru corporaţii sau tăieri de pensii.

„Pachetul de propuneri reprezintă un cert pas înainte, dar este foarte clar cu nu suntem încă acolo unde trebuie să fim. Ne aşteaptă discuţii intense”, a declarat cancelarul Angela Merkel după primele negocieri.

George Stathakis este încrezător că un acord va fi încheiat la summitul Uniunii Europene, iar măsurile impuse de creditori vor fi acceptate de premierul elen, în ciuda opoziţii multor membri ai partidului său. Guvernul Tsipras se pregăteşte şi pentru o bătălie internă, unde programul de reforme trebuie aprobat de Parlament. Cea mai dificilă sarcină va fi să convingă aleşii, dar şi populaţia, să susţină un acord care încălca angajamentul electoral al partidului Syriza de a pune capăt austerităţii.

„Acest acord este uşor de susţinut de Syriza(n.r partidul de guvernare), chiar şi în societatea greacă.”

În timp ce discuţiile politice continuă, Banca Centrală Europeană a majorat marţi limita finanţării de urgenţă pusă la dispoziţia băncilor elene, după ce vinerea trecută, înaintea negocierilor, a luat o măsură similară. BCE a mărit şi fondurile disponibile Greciei prin programul de urgenţă ELA, cu 2 miliarde de euro, la 88 de miliarde, suma fiind modificată zilnic, pe măsură ce riscul de incapacitate de plată creşte.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares