Mai 28, 2023, 04:09

Kasparov: Putin luptă pentru supraviețuirea sa politică și joacă poker cu Occidentul. Nu șah. Putin nu e interesat de Crimeea, ci de haos

Credit foto: Reuters

Putin are nevoie de haos. Are nevoie de o situație în care instituțiile să fie discreditate.

Garry Kasparov, legendarul jucător rus de șah care trăiește într-un auto-impus exil în Statele Unite, atrage atenția că UE și NATO au obligația să înarmeze Ucraina și să fie mai ferme în fața lui Vladimir Putin.

„Ucrainei ar trebui să i se faciliteze, în cel mai rău caz, rachete anti-tanc și armament defensiv. Cel mai important este să fie crescută capacitatea de apărare a armatei ucrainiene, ca să crească miza pentru Putin și politica sa de agresiune”, a spus Garry Kasparov pentru Radio Free Europe.

Marele jucător de șah, acum activist și scriiotor, amintește că Ucraina a renunțat la arsenalul nuclear în urma Memorandumului de la Budapesta din 1994, în schimbul garanțiilor venite din partea Statelor Unite, Marii Britanii și Rusiei că integritatea teritorială a țării va fi respectată. Totul a fost spulberat prin agresiunea din 2014, spune Kasparov, care consideră că înarmarea ucrainienilor ar respecta tocmai acest Memorandum. Sancțiunile impuse de UE și SUA nu au fost luate în serios de Putin, spune el.

„În interiorul Rusiei a reușit să convingă elita rusă și clasa mijlocie că aceste sancțiuni au fost impuse de elita vestică ca rezultat al presiunii populare. Politica lui Putin seamănă cu pokerul, nu cu șahul. În poker, spre deosebire de șah, puterea poziției tale este importantă, dar nu este totul. Poți compensa o mână mai slabă cu o cacialma. Putin este un maestru în exploatarea slăbiciunilor care s-au dezvoltat în Vest în ultimii 25 de ani. Vestul, prin intermediul liderilor și ai votanților lor, nu este pregătit pentru o confruntare serioasă. De aceea Putin joacă la cacialma.”

Kasparov este convins că Putin nu urmărește acapararea unui nou teritoriu, ci mai degrabă vrea să provoace haos.

„El are nevoie de haos. Are nevoie de o situație în care instituțiile existente să fie discreditate. De fapt, orice operațiune din războiul său hibrid – chiar dacă are un minim succes într-o țară NATO – va înseamna că NATO este slabă și că Putin a repurtat o nouă victorie.”

Kasparov spune că Occidentul are nevoie de un plan serios de lungă durată împotriva lui Putin, care în acest moment luptă pentru propria supraviețuire politică. Marele șahist a spus, nu o dată, că Putin este cel mai periculos om al planetei.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares