Iun 4, 2023, 01:18

Kelemen Hunor, avertisment pentru Cioloș. UDMR nu îl vrea în viitorul cabinet pe omul care a ținut piept Ungariei

orban hunor

Hunor: Aurescu este un ministru de Externe, din punctul dumneavoastră de vedere, acceptabil, dar să spuneți că este tehnocrat, e cam exagerat

Președintele UDMR ar fi de acord ca din cabinetul de tehnocrați al lui Dacian Cioloș să facă parte premierul interimar, Sorin Câmpeanu, dar nu Bogdan Aurescu, ministrul de Externe. Asta după ce au apărut informații că cei doi ar fi singurii din actualul executiv care își vor păstra portofoliile. UDMR însă nici nu vrea să audă de Bogdan Aurescu, un diplomat de carieră, pe când fostul ministru al Educației a fost membru al Partidului Conservator și este susținut de ALDE.

„El a candidat pe listele PSD-ului la alegeri. Poate nu a plătit cotizația la zi, dar să spuneți despre Bogdan Aurescu că este tehnocrat, este o exagerare. Puteți să spuneți că este un diplomat bun, că este un ministru de Externe, din punctul dumneavoastră de vedere, acceptabil, dar să spuneți că este tehnocrat, e cam exagerat”, a afirmat, miercuri, Kelemen Hunor.

Întrebat dacă premierul interimar Sorin Cîmpeanu ar fi agreat de UDMR în noul Cabinet, Kelemen a spus că nu s-ar opune unei astfel de propuneri.

„Da. N-avem nimic împotrivă. Cel puțin de când este în cabinet a avut o deschidere, o înțelegere pentru toate problemele din educație. În acest moment n-aș putea reproșa absolut nimic”, a spus șeful UDMR într-o conferință.

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu  a fost dintre cei mai virulenți contestatari ai acțiunilor Ungariei în România și în regiune. În luna septembrie, Aurescu a lansat un atac asupra vecinilor ungari care au început să se ascundă după garduri de numărul tot mai mare de refugiați care tranzitează Ungaria în drumul spre Germania.

Ridicarea de garduri care să delimiteze Europa civilizată de restul Europei este un gest mai degrabă autist și inacceptabil, în afara spiritului european. În schimb, România este frontiera externă a UE și a NATO și avem toată capacitatea de a apăra comunitatea de valori din care facem parte”, a spus Aurescu.

Mai mult, Aurescu a militat ca măsurile adoptate pentru protejarea drepturilor minorităților națioanale de către statele în care trăiesc români să fie cel puţin similare celor promovate de România, pe teritoriul său.

UDMR a mai spus că este dispus să își ofere expertiza în această perioadă de tranziție.

„Avem și expertiză, avem și ceea ce putem noi adăuga la un proiect și sigur că dorim să contribuim la tot ce înseamnă dezvoltarea societății din România și vom contribui. Sper că vom reuși la tot ce dorește să facă un guvern tehnocrat. Sper că lumea va înțelege că în această perioadă partidele politice nu trebuie să se lupte pentru putere. Nu este momentul și nu este perioada când prin guvern, prin executiv trebuie să ducem noi lupta pentru putere. De aceea eu cred că un guvern tehnocrat înseamnă specialiști și oameni care nu au avut o implicare politică consistentă în ultima perioadă”, a mai spus Kelemen.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares