Dec 7, 2021, 20:11

Kelemen Hunor sare în apărarea extremistului suspectat de terorism. S-a plâns la ambasade de DIICOT şi presă

beke kelemen

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a trimis o scrisoare cancelariilor străine, după ce a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Dacian Cioloş, în care a sugerat că extremistul suspectat de terorism nu ar avea parte de un tratament corect.

„Ne îngrijorează modul în care o parte a mass mediei româneşti, conform datelor oferite de autorităţi, a prezentat cele întâmplate la Târgu Secuiesc din unghiul culpabilizării colective a maghiarilor. Un rezultat previzibil al acestui demers ar putea fi acela că, de acum încolo, societatea românească poate percepe drept sursă de pericol fiecare năzuinţă legitimă a comunităţii noastre. Am avut prilejul de a-i informa pe şeful statului şi pe primul-ministru asupra acestor temeri, la care ni s-au alăturat şi dânşii. Totodată, ne-au asigurat de faptul că cele întâmplate nu vor însemna o schimbare de direcţie în privinţa raportării la comunitatea maghiară din România. Acest fapt ne dă speranţa că, după aceste turbulenţe, relaţia dintre majoritate şi minoritate va reveni la normalitate”, a spus liderul maghiarilor într-o scrisoare în limba engleză adresată ambasadorilor.

Președintele UDMR și-a manifestat nemulțumirea față de modul în care acest caz, încă neelucidat de autoritățile responsabile, a fost prezentat cu trimitere la atacurile teroriste de la Paris.

„Procedurile aplicate de DIICOT și isteria creată în presă nu au rămas fără ecou nici în orășelul locuit în mare majoritate de către maghiari, Târgu Secuiesc. În ultimele zile, sute de persoane au protestat în stradă în favoarea eliberării lui Beke István și împotriva atacurilor nedemne din mass media”, a mai spus liderul maghiar în scrisoarea în care menționează și că UDMR respinge extremismul de orice fel.

Reacția liderului UDMR vine după ce judecătorii Înaltei Curți au respins extremistului Beke Istvan Attila contestaţia la decizia de arestare preventivă pentru 30 de zile, în dosarul în care este acuzat că ar fi plănuit să confecţioneze şi să detoneze un dispozitiv exploziv la Târgu Secuiesc de 1 Decembrie.

Înainte de acest moment, într-un interviu pentru Adevărul, Kelemen Hunor spune că dosarul DIICOT nu stă în picioare și a avertizat că lucrurile ar putea scăpa de sub control din cauza presupusei stigmatizări a comunității maghiare.

„Eu am fost foarte atent și am citit toate analizele și tot ce a apărut în presa românească. Oameni cu o vechime mare în presă și tot ce întâmplă în spațiul public au analizat și au spus că din punct de vedere logic nu se leagă în niciun fel. Asta nu înseamnă că nu trebuie să așteptăm rezultatul de la justiție.(…) Cred că trebuie transparența din partea DIICOT și să spună: Astea sunt dovezile. Dacă nu avem dovezi, atunci să spunem că am greșit. Nici asta nu e o problemă până la urmă, să recunoști că ai greșit. Trebuie oprită această acuzație colectivă la adresa comunității maghiare fiindcă vreți sau nu vreți va exista o solidarizare în continuu dacă există tendința de a umili și a acuza o comunitate întreagă spunând că aveți în genă terorismul, că nu trebuie să vă păstrați identitatea, că toți ce vreți e împotriva României. Nu este adevărat. Și în același timp oamenii normali trebuie să spună așa cum am spus și noi, respingem orice formă de extremism. Indiferent că vine din partea românească, maghiară sau de oriunde(…). Vreau doar să atrag atenția și să subliniez că lucrurile se vor scăpa de sub control dacă nu se va întâmpla ceva. Aceste 3 elemente trebuie să se întâmple. Transparență, ne place sau nu ne place, sunt momente când ne place, altădată spunem că suntem în curs de…Oprirea valului de manipulare, ceea ce s-a întâmplat în ultima săptămână este groaznic. Rar spun eu așa ceva, dar acum trebuie să o spun răspicat că nu se poate accepta o astfel de manipulare și acuză colectivă. Și bineînțeles o atitudine echilibrată”, a spus Kelemen Hunor într-un interviu în care a menționat că poate ar fi nevoie de o altă zi națională a României.

Nu este prima oară când Kelemen Hunor, contrar declarațiilor, se opune deciziilor justiției din România. Ramintim că președintele UDMR a reclamat într-o vizită în SUA cazul fostului deputat UDMR, Marko Attila, care ar reprezenta „începutul unui proces periculos de restaurație, sub masca luptei anticorupție”. Liderul maghiar i-a spus secretarului american de stat pentru afaceri europene și euroasiatice, Hoyt Yee, că parteneriatul dintre SUA și România include, pe lângă chestiunile de securitate, și problematica respectării drepturilor minorităților. Marko Attila are două mandate de urmărire internațională pe numele său în acest moment, în două dosare diferite. El se află în continuare în Ungaria, unde beneficiază de protecția premierului Viktor Orban.

Liderii maghiari, în frunte cu Kelemen Hunor, au mai criticat procurorii DIICOT și la sfârșitul anului trecut când i-au luat apărarea primarului din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, după ce s-a început urmărirea penală împotriva sa. Pe 13 decembrie 2014 Antal Arpad a luat cuvântul de la tribuna Consiliului Reprezentanţilor Unionali ai UDMR și a cerut premierului să-l „instruiască” pe prefectul de Covasna „să îi lase în pace pe maghiari”. În caz contrar s-ar putea repeta ce s-a întâmplat în 1990 la Târgu Mureş, a spus acesta.

„UDMR a fost înştiinţată din presă despre faptul că DIICOT a demarat o anchetă împotriva Uniunii, cauza fiind afirmaţiile făcute în cadrul şedinţei de sâmbătă a CRU.(…) Dacă intenţia este, de fapt, o glumă, atunci ne amuză, dar în caz contrar aici este vorba de un aspect foarte grav. În anul 2014 este inimaginabil şi inadmisibil ca maghiarii să fie în permanenţă ţinta atacurilor şi manifestărilor anti-etnice, indiferent că este vorba despre măsurile prefectului judeţului Covasna şi a celui din Mureş sau cazul de faţă, aflat în atenţia auorităţilor”, a arătat Kovács Péter, secretarul general al UDMR.

0 Comentarii

Shares