Vizita de ieri a ministrului ungar de Externe la București a fost prilejul ales de șeful UDMR pentru a se plânge că în România nu sunt aplicate unele dintre legile aflate în vigoare și care privesc în mod direct soarta comunității maghiare.
„Am subliniat în cadrul dialogului că drepturile comunității maghiare, în privința cărora ne-am exprimat deseori îngrijorarea, trebuie să se afle pe agenda îmbunătățirii relațiilor româno-maghiare. Considerăm inacceptabil faptul că, în România, nu sunt aplicate unele dintre legile aflate în vigoare și care privesc în mod direct soarta comunității maghiare”, a declarat președintele UDMR în timpul întrevederii cu Peter Szijjarto.
Kelemen Hunor asubliniat și necesitatea îmbunătățirii stadiului actual al relațiilor româno-ungare.
„Am solicitat premierului Dacian Cioloș, încă în perioada interimatului său, să aibă în vedere o normalizare a relației româno-maghiare. Și din acest motiv mă bucură vizita lui Szijjártó Péter de azi, un moment oportun pentru a se întâlni cu premierul român, respectiv cu omologul său din România”, se arată într-un comunicat UDMR.
Care au fost concluziile întâlnirii româno-maghiare
Premierul Dacian Cioloș l-a primit ieri pe ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, context în care cei doi oficiali au vorbit de gestionării migrației.
„A avut loc și un schimb de vederi pe teme de actualitate europeană, precum gestionarea migrației, principala provocare cu care se confruntă Uniunea Europeană în prezent. Cei doi oficiali au exprimat poziții similare, considerând că este esențială consolidarea frontierelor externe ale Uniunii”, se arată într-un comunicat al Guvernului.
Peter Szijjarto a asigurat la rândul lui că Ungaria nu va construi la frontierele sale „niciun kilometru de gard în plus față de ce e necesar”, continuând să apere dreptul țării sale de a se apăra cu garduri.
„Poate să-mi spună cineva dacă am un flux de 8.000 — 10.000 de migranți ilegali pe zi pe o porțiune de frontieră de mai multe sute de kilometri cum pot să-mi îndeplinesc obligațiile prevăzute de Acordul de la Schengen fără un obstacol fizic? Prin construirea acestui gard nu am adus niciun prejudiciu oamenilor cinstiți. Nu construim niciun kilometru de gard în plus față de ce este necesar și sperăm foarte mult că România e în măsură să-și apere propriile granițe și niciodată nu va trebui să se confrunte cu fluxul de migranți cu care a trebuit să se confrunte Ungaria”, a spus Szijjarto.
„Am discutat despre relațiile bilaterale, care se desfășoară în contextul în care România și Ungaria sunt parteneri strategici, membri ai UE și NATO. Am căzut de acord că există perspective realmente deosebite pentru consolidarea în continuare a cooperării bilaterale, dar și în interiorul structurilor la care m-am referit. Relațiile noastre trebuie să se desfășoare într-o atmosferă de real parteneriat”, a spus și ministrul român de Externe, Lazăr Comănescu, amintind că Ungaria este al treilea partener comercial al României.
0 Comentarii