Apr 2, 2023, 08:16

Klaus Iohannis a cerut şefei misiunii FMI să îi spună şi lui ce a discutat cu Ponta

iohannis fmi

Preşedintele Klaus Iohannis a primit marţi delegaţia Fondului Monetar Internaţional la Cotroceni şi a precizat că este „nerăbdător” să afle detaliile discuţiei pe care reprezentanţii FMI au avut-o cu Guvernul.

„Bine aţi venit la Cotroceni, este plăcerea mea să vă primesc aici şi sunt nerăbdător să aud detaliile discuţiei pe care aţi avut-o cu Guvernul, sper că a fost una bună „, a spus preşedintele la primirea delegaţiei FMI, condusă de Andrea Schaechter, şefa misiunii FMI la Bucureşti, informează Mediafax.

Delegaţia FMI se află de o săptămână la Bucureşti. Reprezentanţii Fondului vor avea, marţi, o întâlnire cu premierul Victor Ponta, la Palatul Victoria, delegaţia FMI umând să ajungă la Guvern la ora 16.00.

După întâlnire, Administraţia Prezidenţială a emis un comunicat în care se arată că Iohannis este „îngrijorat” de soarta financiară a României

„În cadrul întrevederii, reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional au prezentat Preşedintelui României cele mai importante evoluții ale Programului de asistenţă cu caracter preventiv. Programul a expirat în septembrie 2015, fără o evaluare finală favorabilă, ceea ce a ridicat semne de întrebare cu privire la voința Guvernului de a implementa reformele structurale asumate.

În contextul în care, totodată, există serioase rezerve că România îndeplinește condițiile necesare pentru a beneficia de un acord de tip Flexible Credit Line, Președintele României și-a exprimat îngrijorarea cu privire la vulnerabilitățile care pot afecta cadrul fiscal-bugetar viitor.

În plus, discuţiile au reiterat importanţa deosebită a recuperării întârzierilor în materie de reforme structurale, în special în privinţa eficienței întreprinderilor de stat, o atenție deosebită fiind acordată sectoarelor energiei şi transporturilor. Potrivit evaluărilor actuale, absenţa reformelor structurale ar deveni, pe termen mediu şi lung, un obstacol major în calea performanţei economice.

Pe de altă parte, referitor la bugetul pentru anul 2016, s-a evidențiat necesitatea ca România să nu se îndepărteze semnificativ de o abordare fiscal-bugetară prudentă, pentru a preîntâmpina o serie de riscuri macroeconomice. În acest sens, pe termen scurt, se impune păstrarea sub control a deficitului bugetar, ca element de responsabilitate și prudență la nivelul deciziilor de politică economică, astfel încât prognozele economice favorabile să fie reflectate de o creștere economică sustenabilă.”, se arat[ ]n comunicat

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares