Dec 1, 2022, 15:46

Klaus Iohannis cheamă „strada” la consultări

iohannis nou

Președintele Klaus Iohannis a decis în premieră să primească la Palatul Cotroceni o delegație a protestatarilor. Șeful statului spune că a auzit mesajul străzii și că vrea să se consulte cu manifestanții pentru a desemna noul premier.

„Am decis ca în continuarea consultărilor cu partidele politice pe care le-am planificat pentru azi și mâine să consult în premieră un nou actor: societatea civilă. Voi convoca pentru vineri după-amiază un grup care reprezintă atât societatea civilă, cât și ceea ce se numește strada. E important pentru mine să le cunosc părerile și opțiunile”, a spus Iohannis.

Șeful statului are joi și vineri consultări cu partidele și formațiunile parlamentare în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru, după ce miercuri Victor Ponta și-a depus mandatul de la conducerea Guvernului.

Miercuri, după ce a anunţat depunerea mandatului de către cabinetul său, la presiunea străzii, Victor Ponta l-a propus pe ministrul Apărării, Mircea Dusa, pentru preluarea interimatului până la formarea unui nou guvern.

„Am acceptat demisia prim-ministrului Ponta. Am decis astăzi să numesc în poziția de prim-ministru interimar pe domnul ministru Sorin Cîmpeanu. Am semnat ambele decrete”, a declarat Iohannis la Cotroceni. Potrivit Constituţiei, în cazul demisiei premierului preşedintele va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului ministru, până la formarea noului Guvern.

„În ultimele săptămâni, lucrurile au luat o turnură care a dus la evenimentele pe care le-am consemnat astăzi. În data de 20 octombrie a avut loc un accident: poliţistul Bogdan Gigină, care conducea o coloană oficială, a murit într-un accident. După zece zile, a avut loc tragedia de la clubul Colectiv. Această tragedie a afectat nervul naţiunii. Oamenii au aşteptat acţiuni, au aşteptat rezultate, au aşteptat demisii din partea unor policieni care au eşuat. Oamenii au aşteptat ca cineva să-şi asume răspunderea, să apară în viaţa românească acea responsabilizare politică. Majoritatea policienilor nu au înţeles aceste cerinţe decât foarte târziu. Foarte târziu au înţeles că nu pot face orice, nu pot ignora voinţa poporului. Acele accidente, şi decesul poliţistului, şi tragedia de la Colectiv s-au produs pentru că legi şi norme au fost ignorate. Aseară, indignarea românilor s-a transformat într-o revoltă autentică. Manifestanţii au avut dreptate. Ei avut cereri de bun-simţ. Ei au solicitat răspunsuri, au solicitat clarificări. Aseară au avut loc cele mai potrivite manifestări de stradă pe care le-am văzut eu. Oamenii au protestat, au mers în diverse locuri unde şi-au spus nemulţumirile. Nu au fost încăierări, nu au fost abordări nepotrivite. În fine, târziu, foarte târziu, Guvernul a demisionat. A fost nevoie să moară oameni pentru ca această demisie să se întâmple”, a spus Iohannis după demisia lui Victor Ponta și a guvernului condus de el.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares