Mar 28, 2023, 02:56

Klaus Iohannis, prima reacţie după inculparea lui Ponta IMAGINI LIVE

CJyQRspWsAA0k_t

Klaus Iohannis se va întâlni La ora 14.30 cu premierul Mariano Rajoy, eveniment ce va fi urmat de o conferinţă comună de presă comună (IMAGINI LIVE). Şeful statului se va întâlni şi cu preşedintele Senatului spaniol, Pio Garcia-Escudero, dar şi cu membrii comunităţii româneşti. Preşedintele şi soţia sa, Carmen Iohannis, se află de ieri într-o vizită oficială în Spania ce se va încheia în 14 iulie

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit la primele ore ale zilei de luni de Regele Spaniei Felipe al VI-lea, la Palatul Zarzuela din Madrid.

Totodată, Felipe al VI-lea şi Regina Letizia vor oferi şi un dejun oficial la Palatul Regal în onoarea lui Klaus şi Carmen Iohannis. La dejun vor participa şi premierul Mariano Rajoy, împreună cu soţia sa, preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, preşedinţii Tribunalului Suprem şi Tribunalului Constituţional, precum şi personalităţi din mediile politic, economic, academic, cultural din Spania, susţine Mediafax.

„Un moment de referinţă al dialogului bilateral româno-spaniol la cel mai înalt nivel, fiind, totodată, primul contact oficial la nivel de şef de stat între Klaus Iohannis şi Felipe al VI-lea, proclamat rege pe 19 iulie 2014”, potrivit Administraţiei prezidenţiale.

FADERE, Federația asociațiilor de români din Europa a trimis astăzi o solicitare prin care cere Președintelui României ca în vizita pe care o va efectua în Regatul Spaniei, să susțină cauza românilor care locuiesc în Spania.

„Există un abuz din partea Statului Spaniol împotriva românilor din Spania. Conform Tratatului Uniunii Europene, fiecare cetățean care doreşte să locuiască într-un alt stat european, are dreptul să primească documentele de ședere (rezidență) într-un timp foarte scurt şi fără condiții suplimentare. Aşa se întâmplă și în Spania, cu excepția românilor. Dacă un român doreşte în acest moment să locuiască în Spania, pentru a primi documentul de ședere trebuie să transfere 3900 euro dintr-un cont din România în Spania ca să demonstreze că are cu ce se întreține. De asemenea, este obligat să aibe și o asigurare de sănătate privată de minim un an.

În acest moment, în Spania locuiesc legal în jur de 900 000 de români. O parte dintre ei ar dori să primească cetățenia spaniolă, însă nu sunt de acord să își piardă cetățenia română. Spania nu are un acord bilateral de dublă cetățenie cu România, chiar dacă a semnat asemenea tratate cu state care nu sunt membre ale Uniunii Europene. De asemenea, și România a încheiat astfel de acorduri bilaterale de dublă cetățenie cu alte state”, arată în scrisoare.

0 Comentarii

Shares