Iun 7, 2023, 12:51

Kovesi, avizată de CSM pentru un nou mandat

kovesi

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat favorabil, luni, cu unanimitate de voturi, propunerea ministrului Justiției, Raluca Prună, de reînvestire a Laurei Codruța Kovesi în funcția de procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA)

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat luni că și-a fundamentat propunerea de reînvestire a Laurei Codruța Kovesi în fruntea Direcției Naționale Anticorupție având în vedere rezultatele „absolut remarcabile” ale DNA sub coordonarea acesteia și încrederea publicului în această instituție, afirmând că niciun ministru nu avea o altă opțiune „rațională și de bun simț” decât aceea de a recompensa această performanță.

În debutul ședinței Secției pentru procurori a CSM, ministrul Prună a spus că și-a întemeiat propunerea ținând cont de parcursul profesional al Laurei Codruța Kovesi, de mandatele la cel mai înalt nivel pe care le-a avut la vârful Ministerului Public — două mandate de procuror general și cel de la DNA.

„Am plecat în mod evident și de la rezultatele absolut remarcabile ale DNA sub coordonarea doamnei procuror șef Kovesi. Am constatat că obiectivele pe care domnia sa și le-a propus în planul de management pe care l-a prezentat acestui Consiliu la obținerea primului mandat de procuror șef al DNA au fost îndeplinite. Rezultatele sunt remarcabile, cred că și la nivel instituțional, prin reorganizarea Direcției, și la nivel al rezultatelor, ceea ce am putut constata cu toții, indiferent că suntem numai cetățeni sau că avem niște funcții de demnitate în România, sunt evidente, vorbesc de la sine. În trei ani de mandat s-au putut constata la nivel statistic cifre impresionante”, a susținut Raluca Prună.

Ministrul Justiției a arătat că au crescut numărul de rechizitorii, cel al inculpaților trimiși în judecată, precum și importanța dosarelor.

De asemenea, ea a punctat că numărul de achitări a scăzut în acești trei ani de mandat al șefului DNA și că în ultimul raport de bilanț este consemnat un procent puțin peste 7,5%. Un alt argument adus de Raluca Prună s-a referit la valoarea măsurilor asiguratorii, arătând că în ultimul an aceasta se ridică la jumătate de miliard de euro.

„Nu este deloc o cifră mică pentru România și dacă este să comparăm cu alte unități de parchet este o cifră care obligă, aș putea spune, celelalte unități de parchet”, a subliniat ministrul Justiției, citată de Agerpres.

În ceea ce privește încrederea publică în DNA, Prună a spus că în timpul mandatului actualului procuror șef s-a înregistrat o creștere.

„Este ultima cifră pe care o mai spun în susținerea propunerii mele — faptul că avem o unitate de parchet care se bucură de încrederea a 61% din populație și care depășește, fără să spun cifrele, cu foarte mult încrederea în instituții fundamentale ale statului de drept în România și oriunde în această lume. Deci și acest lucru arată că DNA, sub conducerea doamnei procuror șef Kovesi și cu echipa pe care și-a ales-o, a atins viteza de croazieră în care instituția este o instituție matură, care funcționează foarte bine și pentru toate aceste motive cred că niciun ministru de Justiție nu avea o altă opțiune rațională și de bun simț decât aceea de a recompensa performanța și de a propune reînvestirea procurorului șef de la DNA”, a explicat ministrul.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares