Mai 9, 2021, 14:27

La Tîrgu Mureș se returnează locuitorilor banii plătiți pe salubrizare, după o decizie a instanței

Foto Punctul.ro

O decizie a instanței din Tîrgu Mureș ar putea să creeze mari probleme autorităților locale din toată țara, dar și companiilor de salubritate care au forțat cetățenii să plătească mai mult pentru colectarea deșeurilor.

Tarifele de salubritate din Tîrgu Mureș au fost anulate, după ce instanța a admis acțiunea formulată de fostul viceprimar Ionela Ciotlăuș, împotriva edilului Dorin Florea și a Consiliului Local, care în anul 2014 au inițiat și apoi adoptat o hotărâre prin care s-au majorat tarifele de salubrizare, dublându-se pentru populație și agenți economici. În plus, s-a hotărât ca pentru colectarea deșeului stradal, de pe domeniul public, tariful să crească de 10 ori. Motivarea operatorului a fost creșterea tarifului de transport, după ce gunoiul a început să fie transportat în alt județ, depozitul din județ fiind închis.

Cu toate acestea, din momentul adoptării respectivei hotărâri și până acum, deșeurile au fost depozitate în continuare pe dealurile din împrejurimile fostului spațiu „ecologizat”. Atât municipalitatea, cât și operatorul, ar trebui să dea explicații care au fost motivele pentru care au majorat nejustificat tarifele și, în plus, au pus viața a mii de oameni în pericol, prin depozitarea neconformă a deșeurilor.

În urma acțiunii inițiate în contencios administrativ de fostul viceprimar, Tribunalul Mureș a admis cererea de anulare a hotărârii. Din acest moment, locuitorii orașului nu numai că vor plăti tariful înjumătățit, dar li se vor restitui sumele percepute ilegal de la data adoptării hotărârii și până în prezent.

„Intenţia primarului avizată de secretar de legalitate prin semnarea hotărârii anterior exprimării Consiliului Local și inducerea în eroare cu bună știință prin protejarea operatorului în realizarea unor venituri suplimentare, reflectă un abuz în serviciu contra intereselor publice referindu-se la o măsură administrativă a majorarii tarifelor la populatie, agenți economici și instituții dar și o majorare nejustificată a bugetului local în detrimentul locuitorilor acestui oraș atat din punct de vedere al sănătății publice cat și al suprataxării, favorizand în acest fel operatorul deși infrastructura de transport și bonurile de cantar și însoțire transport depozitare justificau depozitarea locală pe amplasamentul de la Cristești-Tîrgu Mureș și nu la Harghita sau Sighișoara. Inițierea acestei Hotarari reprezintă o gravă încălcare a legii fundamentale precum şi a reglementărilor speciale în materie, sens în care apreciez că hotărârea în cauză este cu atât mai mult susceptibilă de nelegalitate”, arăta Ionela Ciotlăus în acțiunea de întâmpinare.

Jurnaliștii locali o numesc afacerea Salubriserv, după numele firmei controversatului om de afaceri Sorin Țerbea, decedat între timp, un apropiat al primarului Dorin Florea. Salubriserv a câștigat în 2007 licitația pentru salubritate, fiind singura firmă participantă la licitație. Încă din 2013, gunoiul ajunge la un depozit oficial închis, iar situația nu s-a schimbat până în prezent. 50.000 de tone de deșeuri au ajuns aici și a trebui transportate cât mai repede într-un depozit funcțional.

Reamintim că primarul Dorin Florea a fost trimis în judecată în decembrie 2015 de procurorii DNA pentru abuz în serviciu în legătură cu finanțarea nelegală a Asociației Sportive Fotbal Club. Acesta ar fi prejudiciat bugetul local, cu ajutorul complicilor, cu 7 milioane de lei.

0 Comentarii

Shares