Mar 28, 2023, 01:33

Lege istorică adoptată de Parlament. Aruncarea alimentelor este interzisă

sursa foto The Atlantic

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi proiectul de lege privind diminuarea risipei alimentare. Toţi comercianţii de alimente vor trebui să urmărească o ierarhie a măsurilor de prevenire a risipei. Astfel, ei vor trebui, în primul rând, să ia măsuri de dimensionare a stocurilor şi de vânzare accelerată a produselor care se apropie de data expirării. În al doilea rând, produsele care riscă să iasă din termenul de valabilitate, dar sunt încă potrivite pentru consumul uman vor fi oferite prin donare sau sponsorizare organizaţiilor non-guvernamentale cu rol social. În cazul în care alimentele nu mai pot fi consumate de oameni în condiţii de absolută siguranţă, ele pot fi oferite adăposturilor de animale, pot fi valorificate prin compostare sau prin transformare în biogaz.

Deputatul PNL Florin Alexe a afirmat marţi că toţi operatorii economici din lanţul agroalimentar trebuie să ia măsuri de reducere a risipei alimentare, ca urmare a adoptării proiectului de lege privind diminuarea risipei alimentare al cărui iniţiator este.

‘De astăzi, România este a treia ţară din Uniunea Europeană care are o legislaţie specifică pentru combaterea risipei alimentare. Este o problemă deosebit de gravă a lumii moderne, iar ţara noastră va servi de astăzi drept exemplu pentru celelalte. A fost un proces îndelungat de la elaborare până la adoptare şi mă bucur că am avut ocazia să discut cu foarte mulţi profesionişti desăvârşiţi, atât din cadrul ministerelor, cât şi din cadrul societăţii civile’, declară Florin Alexe, într-un comunicat citat de Agerpres.

El a precizat că proiectul de lege a fost iniţiat pe fondul creşterii alarmante a risipei alimentare la noi în ţară. ‘Conform anumitor estimări, în România se risipesc aproximativ 2,5 milioane de tone de alimente anual, ceea ce înseamnă aproximativ 2% din totalul alimentelor risipite la nivelul Uniunii Europene’, adaugă Alexe.

Potrivit deputatului liberal, legea prevede ca toţi operatorii economici din lanţul agroalimentar să ia măsuri de reducere a risipei, iar măsurile se adresează în principal comercianţilor de alimente.

‘În sensul prezentei legi, prin risipă alimentară se înţelege situaţia în urma căreia alimentele ies din circuitul consumului uman din pricina degradării şi sunt distruse, conform legislaţiei în vigoare. Operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligaţi să întreprindă măsuri de prevenire a risipei alimentare’, prevede proiectul de lege.

Aceste măsuri, conform ierarhiei de prevenire a generării deşeurilor alimentare, sunt:

* măsuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lanţul agroalimentar, începând cu producţia, procesarea, depozitarea, distribuţia, comercializarea, ajungând până la consumatorul final, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră şi al serviciilor alimentare;

* măsuri privind vânzarea cu preţ redus a produselor aflate aproape de expirarea datei-limită de consum, conform legislaţiei în vigoare;

* măsuri privind transferul alimentelor prin donare sau sponsorizare, pentru consumul uman, dar aflate aproape de expirarea datei – limită de consum, către entităţi, devenite operatori din sectorul agroalimentar, ca urmare a înregistrării la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, cu obligaţia respectării prevederilor legale cu privire la condiţiile de igienă, inclusiv cerinţele privind temperatura pe perioada depozitării şi transportului precum şi la etichetarea corespunzătoare;

* măsuri pentru direcţionarea subproduselor nedestinate consumului uman conform Regulamentului (CE) nr.1774/2002 al Parlamentului European.

Direcţionarea alimentelor aflate aproape de expirarea datei – limită de consum, provenite din donaţii sau sponsorizări, se face către operatorii din sectorul agroalimentar prevăzuţi în lege, acestora fiindu-le interzisă comercializarea în orice mod a alimentelor către alţi operatori din sectorul alimentar sau direct consumatorului final, prevede actul normativ.

Asociaţiile şi fundaţiile care funcţionează în baza Ordonanţei Guvernului 26/2000, precum şi întreprinderile sociale care funcţionează în baza Legii 219/2015, care devin operatori în sectorul agroalimentar, pot comercializa alimentele aflate aproape de expirarea datei – limită de consum dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul asistenţei sociale.

Încălcarea prevederilor acestei legi constituie contravenţie, dacă nu întruneşte condiţiile unei infracţiuni, şi se sancţionează cu amenzi cuprinse între 1.000 lei şi 6.000 lei.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares