Mai 10, 2021, 10:32

Lege nouă cerută de CNSAS: preoții securiști și magistrații securiști să fie deconspirați

sursa foto adevarul.ro

Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității cere Parlamentului să modifice legea astfel încât să aibă posibilitatea să verifice relațiile cu fosta Securotate pentru toți preoții și pentru toți magistrații. CNSAS arată într-un document trimis Parlamentului că legea nu îi permite să facă verificări după ce a primit arhiva de dosare de la SRI dacă s-a pronunțat deja în cazul unor persoane. Magistrații sunt astfel protejați față de celelalte categorii de persoane. În ceea ce îi privește pe preoți, aceștia nu pot fi verificați decât la cererea cultului din care fac parte, lucru care nu se întâmplă niciodată.

În cursul lunii februarie va ajunge în dezbateri la comisiile de specialitate din Senat proiectul de lege depus de deputatul Remus Cernea pentru modificarea accesului la dosarele Securității.

Propunerea legislativă prevede ca și ierarhii şi şefii cultelor religioase recunoscute de lege, până la nivel de preot inclusiv, precum şi asimilaţii lor de la parohiile din ţară şi din străinătate, să poată fi verificați de către Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, nu exceptați de facto de la acest lucru așa cum se întâmplă acum.

Printr-un amendament la lege adoptat în 2008, preoții puteau fi verificați DOAR la cererea cultului din care fac parte iar acest lucru a dus la blocarea oricăror verificări.

„Este important să ne cunoaștem istoria iar responsabilitățile unor fapte mai puțin onorabile prin care unii prelați au colaborat cu organele represive ale regimului comunist să fie cunoscute de către opinia publică. Acest lucru va contribui pe termen mediu și lung într-o mult mai mare măsură la o credibilizare a bisericii decât încercarea de a ascunde adevărul.
În Polonia, Cehia, Slovacia și Ungaria, țări care provin din fostul bloc comunist al Europei de Est, legea care stabilește accesul la dosarele foștilor colaboratori ai poliției politice comuniste nu îi exclude pe clerici de sub incidența legii și nu interzice dreptul oricărui cetățean de a solicita verificarea dosarului de colaborator cu instituțiile de poliție politică al unui cleric.   Înainte de modificarea Legii, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a dezvăluit numele a zeci de înalți prelați și ierarhi ai cultelor religioase care au colaborat
cu Securitatea, fapt ce denotă că din rețeaua de colaboratori ai Securității făceau parte un număr semnificativ de preoți ortodocși, romano-catolici, greco-catolici și reformați.

După anul 2008, o dată cu intrarea în vigoare a dispoziției prin care verificarea de colaborator al securității se face numai cu aprobarea reprezentantului cultului, niciun șef de cult nu a emis o aprobare în
acest sens. Rezultatele CNSAS până în anul 2008 ne arată că numărul foștilor colaboratori ai securității deconspirați din rândurile cultelor religioase era în creștere, odată cu primirea restului de arhive de la Serviciul Român de Informații”, spune deputatul.

Dispozițiile curente ale Art. 3 din lege  au fost introduse în anul 2008, cu prilejul dezbaterii din Parlament a O.U.G  nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității. Acest articol de lege a fost amendatat atunci astfel încât ierarhii şi şefii cultelor religioase să poată fi verificați dacă au avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia, „doar la cererea reprezentanţilor cultului religios de care aceştia aparţin”.

Până la acea dată, peste 260 de reprezentanți ai mai multor culte din România au făcut obiectul unor verificări din partea CNSAS în legatură cu posibile colaborări cu fosta Securitate, iar în urma acestora s-au dat verdicte de poliție politică pentru mai mulți înalți prelați ortodocși, catolici și greco-catolici.

În perioada dictaturii comuniste, cuprinsă între 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, puterea totalitară a exercitat, în special prin organele securităţii statului, parte a poliţiei politice, o permanentă teroare împotriva cetăţenilor ţării, încălcând sistematic drepturile şi libertăţile lor fundamentale.

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității este o instituție a democrației care încearcă, prin instrumentele conferite de lege, să îi deconspire pe aceia care au furnizat informaţii, indiferent sub ce formă, precum note şi rapoarte scrise, relatări verbale consemnate de lucrătorii Securităţii, prin care se denunţau ‘activităţile sau atitudinile potrivnice regimului’ totalitar comunist şi care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.

„În prezent, asistăm la o încălcare flagrantă a principiului egalității în fața legii, prin faptul că foștii colaboratori ai Securității, care acum pot fi ierarhi şi şefi ai cultelor religioase, sunt protejați pe nedrept de privilegiul exclusiv al cultului de a solicita verificarea calității de colaborator. Prin actuala formă a legii se  aduce atingere valorilor
justiției sociale, a statului de drept și a idealurilor Revoluției din 1989. Dar realitatea că un anumit număr de cetățeni români, printre care și preoți, au fost parte a sistemului de poliție politică a regimului comunist trebuie cunoscută și înfățișată opiniei publice. Mulți dintre aceștia au servit regimul totalitar pentru beneficiile apartenenței la nomenclatura de partid și pentru serviciile pe care aceasta le oferea protejaților și subordonaților ei”, se arată în expunerea de motive a legii.
lege cnsas_1

lege cnsas_2

lege cnsas_3

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares