Mar 25, 2023, 22:47

Legea lui Dragnea bate recordul de viteză în Parlament

dragnea si tariceanu

Legea lui Liviu Dragnea prin care se elimină 102 taxe, despre care Guvernul susţine că are un impact bugetar de 1,6 miliarde de lei, 0,2% din PIB, a fost adoptată de Senat pe repede înainte, la doar o săptămână după ce Liviu Dragnea a depus-o în Senat cu alai – toată conducerea PSD plus presa. 

Luni legea a fost băgată pe ordinea de zi  Biroului Permanent al Senatului, care a trimis-o în regim de urgenţă la comisia de buget, care a elaborat raportul în câteva minute, astfel încât să şi ajungă la plenul Senatului, pentru vot final. 

Astăzi legea a intrat şi în Camera Deputaţilor, în comisii – în condiţiile în care programul oficial al Camerei arată că nu există şedinţe convocate oficial.

Comisia juridică a Camerei Deputaților a dat aviz favorabil propunerii legislative a PSD privind eliminarea a 102 taxe nefiscale de la 1 ianuarie 2017, iar marțea viitoare va intra la vot în plen, a anunțat, astăzi, vicepreședintele social-democrat al comisiei, Ciprian Nica.

„Analiza pe fond a legii o face Comisia de buget, ea este abilitată să studieze această problemă. Noi ne-am pronunțat ieri după amiază (marți — n.r.) numai pe constituționalitate, în sensul că am verificat dacă se spune care este sursa de finanțare. Nefiind vorba în inițiativa legislativă de nicio sursă de finanțare, bineînțeles că noi am dat un aviz pentru legalitate, un aviz favorabil”, a spus Nica la Camera Deputaților.

Întrebat de ce acest proiect de lege este adoptat atât de repede de către Parlament, Nica a menționat că departamentul de specialitate din PSD a decis că acest proiect trebuie dezbătut în procedură de urgență.

Liviu Dragnea a declarat însă că iniţiativa sa legislativă privind eliminarea a 102 taxe nefiscale de la 1 ianuarie 2017 este dezbătută rapid de Parlament deoarece este o lege importantă, care nu e complicată, iar implicaţiile financiare sunt nesemnificative, de 0,07% din PIB.

‘Nu am cerut procedură de urgenţă, dar sigur că mi-am dorit. Explicaţia este simplă: sper că senatorii au înţeles că această lege este importantă şi este important să intre în vigoare la 1 ianuarie 2017, aşa a şi fost gândită. Nu este o lege care prevede eliminarea celor 102 taxe pentru ca românii să nu mai plătească aceste sume, este vorba de eliminarea birocraţiei într-un mod efectiv, eliminarea umilinţei, a timpului pe care îl pierd românii la aceste cozi, a nervilor, a stresului şi asta, de fapt, ajută ca românii să înceapă să aibă puţin mai multă încredere în stat, pentru că şi birocraţia este o sursă de neîncredere în statul român’, a afirmat Dragnea, la Parlament, întrebat în legătură cu rapiditatea cu care este dezbătut proiectul său.

El a spus că legea nu este complicată, fiind vorba despre o ‘decizie de oportunitate’.

‘Atât de mult a fost dezbătută şi criticată, şi dezbătută, criticată, din păcate, într-un mod neprofesionist, pe cifre e greu să o critice cineva în mod serios. Legea nu este complicată. Pentru oricine este foarte simplu să înţeleagă despre ce este vorba: e vorba de decizia de oportunitate. Votul din Senat şi votul care va urma în Cameră este unul de oportunitate dacă aceste taxe mai trebuie să rămână. În rest, implicaţiile sunt nesemnificative: 0,07% din PIB. Nu este vorba de sume, ci este vorba de a oferi mai mult timp românilor. Ştiţi bine câte zile ne trebuie fiecăruia dintre noi pentru a merge să plătească, prin trafic, prin ploaie, unii pleacă de la serviciu şi pierd ore de la serviciu’, a adăugat Dragnea.

Comisia pentru buget a Senatului a întocmit, luni, raport de admitere cu amendamente la propunerea legislativă a lui Liviu Dragnea, aceasta fiind inclusă de ordinea de zi a plenului.

Iniţiativa legislativă prevede eliminarea a 102 taxe nefiscale de la 1 ianuarie 2017, între care timbrul de mediu pentru autovehicule, taxe la Registrul Comerţului, taxe consulare şi de cetăţenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxele radio tv, taxa suplimentară pentru eliberarea paşaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv, taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public, tarifele percepute de Casa Naţională de Pensii.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares