Iun 7, 2023, 14:55

Liberalii nu vor candidați la primării cu o condamnare. Acceptă doar cu două. Cum ajunge omul Elenei Udrea vital pentru PNL

ffa2d964543b5f6318aec890a7596706_L

PNL face o mutare șocantă la Râmnicu Vâlcea, contrar mesajelor de integritate și cinste pe care le transmit la televizor co-președinții Alina Gorghiu și Vasile Blaga. Liberalii îl susțin pentru a le fi candidat la primărie pe Mircia Gutău, primarul penal cu două condamnări la activ, cunoscut va fiind omul Elenei Udrea. Și asta în urma unui sondaj intern în care Gutău ar fi luat 40% din preferințele vâlcenilor.

Că această mutare a liderilor liberali vâlceni, disperați că fără un câștig la primărie ar pierde din forța locală, calcă în picioare statutul partidului, se pare că nu prea mai contează. Liberalii de la centru le-ar fi dat și ei undă verde supușilor din teritoriu să fie salvați de fostul edil cu două condamnări, așa cum scrie presa locală.

Mai mult, chiar vineri ar fi avut loc o întâlnire în Capitală a liderului local Cristian Buican cu mai marii PNL de la centru Vasile Blaga, Alina Gorghiu şi Marian Petrache, în urma căreia, Gutău a primit OK-ul pentru a fi candidatul PNL la Primăria Râmnicu Vâlcea.

„Sunt vicepreşedinte la nivel naţional şi liderul PNL pe Oltenia, iar organizaţia PNL Vâlcea este una dintre organizaţiile fruntaşe. Aşadar, PNL Vâlcea îşi asumă candidatura lui Mircia Gutău, iar acesta îndeplineşte toate condiţiile statutare de a deveni membru PNL”, a recunoscut Cristian Buican pentru Vocea Vâlcii.

Mircia Gutău a fost ales primar din partea PDL în anii 2004 și 2008. La jumătatea celui de-al doilea mandat, a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare pentru luare de mită. Gutău şi fostul viceprimar Nicolae Dicu au fost acuzaţi de procurorii anticorupţie că ar fi pretins 50.000 de euro, în perioada aprilie – iulie 2006, patronul firmei vâlcene Rovimet, pentru a elibera un certificat de urbanism.

A doua condamnare a lui Gutău a fost dată în 2013:  trei ani şi şase luni pentru abuz în serviciu în formă calificată şi continuată, într-un dosar care viza construirea locurilor de joacă în Râmnicu Vâlcea.

Arestarea lui Gutău a făcut-o pe Elena Udrea să îi sară în apărare și să îl declare “un primar extraordinar”. 

„Dacă a greșit, oricui i se poate întâmpla în viață să greșească și fiecare are dreptul să fie iertat, să fie reabilitat, nu numai moral, ci și legal. În ceea ce priveste reprimirea sa în partid (n.r. PDL la acea vreme), nu văd de ce nu”spunea Udrea în 2011, despre condamnatul Gutău.

La vorbele Elenei Udrea se pare că au ajuns și liderii PNL actuali. Asta chiar dacă în urmă cu câteva săptămâni își declarau înverșunarea față de condamnații sau urmăriții penal care sunt la conducere în politică, în textul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Ponta.

Candidatura lui Gutău la primărie pare că fie mai importantă decât statul partidului. Potrivit regulilor PNL, condamnații penal își pierd definitiv calitatea de membru. Nu doar că Gutău devine membru, dar și candidează pentru primăria Râmnicului.

”Sunt lucruri care ţin de esenţa PNL. Nu vrem să facem deloc rabat de la integritate, etică, de la ceea ce electoratul aşteaptă de la noi, iar acest statut s-a discutat în BPN. Ne-am asumat cu toţii respectarea acelor reforme din noiembrie anul trecut. Cred că nu putem să funcţionăm şi să mai avem un discurs public care să nu fie evidenţiat aşa cum trebuie şi conform aşteptărilor publicului, în Statutul Partidului,” explica Alina Gorghiu în luna martie.

Mircia Gutău a fost pentru mulți ani omul de bază al celor din PDL. A doua candidatură a sa la Primăria Râmnicului, în 2008, după ce fusese prins în flagrant cu luare de mită, a fost susținută în forță de Boc și Elena Udrea. 

Interviu cu Mircia Gutău la Penintenciarul Colibași, 2010

Lansare candidatură Mircia Gutău în 2008 cu Blaga, Boc și Udrea

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares