Feb 4, 2023, 21:11

Liderii europeni îi cer demisia lui Victor Ponta „pentru binele României”

dan sova si victor ponta

Joseph Daul, preşedintele Partidului Popular European, a cerut vineri demisia premierului Victor Ponta, ca urmare a trimiterii acestuia în judecată pentru fapte grave de corupţie.

„Solicit primului ministru al Guvernului României, Victor Ponta, să îşi prezinte imediat demisia din funcţia de prim-ministru, ca urmare a trimiterii sale în judecată pentru acuzaţii grave de corupţie. Poporul român merită o carte de vizită mai bună decât un prim ministru trimis în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, şi spălarea banilor”, a declarat Joseph Daul, potrivit unui comunicat de presă emis de PPE, citat de Mediafax.

Și preşedintele grupului Partidului Popular European din Parlamentul European, Manfred Weber, a cerut demisia lui Ponta.

„Victor Ponta este singurul premier ce va fi judecat în timpul mandatului, împotriva lui fiind formulate în mod oficial mai multe capete de acuzare pentru corupţie (n.r. fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, spălarea banilor şi conflict de interese). Din această cauză imaginea României are de suferit fiind în acelaşi timp o dovadă a lipsei de respect pentru cetăţenii români, care merită mult mai mult.(…) Premierul Ponta ar trebui să facă un pas înapoi şi să lase justiţia să decidă”, a spus Weber.

Mai mult, un important lider din Parlamentul de la Berlin, spune că orice oficial ar trebui să îşi dea demisia de îndată ce ajunge în atenţia procurorilor.

 „Într-un stat democratic, în care funcţionează statul de drept, este de la sine înţeles că un oficial trebuie să îşi prezinte demisia de îndată ce procurorii reţin asupra sa acuzaţii. Acest lucru nu ţine doar de cultura politică a unui stat. Este o formă de prevenire a degradării instituţiei pe care oficialul o reprezintă”, a declarat pentru Mediafax, Gunther Krichbaum.

Gunther Krichbaum a amintit că preşedintele Germaniei Federale, Christian Wulff, a demisionat în 2012, în situaţia în care doar se confrunta cu perspectiva urmăririi penale pentru fapte de corupţie.

„Desigur, există întotdeauna prezumpţia de nevinovăţie, ca principiu fundamental. Christian Wulff, de exemplu, a fost achitat, ulterior, însă un astfel de proces implică timp şi energie. Pentru binele propriei ţări, orice persoană care deţine o funcţie publică trebuie să fie în măsură să se concentreze în întregime asupra mandatului sau”.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares