Șefi de stat din lumea întreagă au lansat un apel luni la măsuri urgente împotriva încălzirii globale, dar dezacordurile care divizează țările din Nord și cele din Sud au reapărut rapid în prima zi a celui mai mare summit al ONU dedicat schimbărilor climatice care a început la Paris, relatează France Presse, citată de Agerpres
Barack Obama, președintele celui de-al doilea cel mai mare stat poluator al planetei (după China), le-a cerut colegilor săi „să fie la înălțimea” mizei, respingând argumentul că lupta împotriva schimbărilor climatice va fi o veste proastă pentru economie.
„Am dovedit că nu există niciun conflict între o creștere economică puternică și protecția mediului”, a subliniat el.
Succedându-se la tribună, toți liderii, al căror rol este de a da un impuls politic negocierilor, au reafirmat importanța luptei împotriva încălzirii globale, de la președinta Brazilei, Dilma Rousseff, care a anunțat măsuri de reîmpădurire, la liderul rus, Vladimir Putin, care a cerut „un acord cu caracter obligatoriu și echitabil”.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut înalților demnitari să nu se mulțumească cu „jumătăți de măsură”. „Nu vă puteți permite să fiți indeciși, să mergeți cu jumătăți de măsură ( …) Istoria vă cere, iar eu vă îndemn să răspundeți cu curaj și viziune”.
Liderii lumii au luat o pauză de o oră pentru o masă de prânz „durabilă și gastronomică”, compusă din supă de napi, supreme de pui și prăjitură Paris-Brest, concepută de cinci celebri maeștri bucătari francezi.
Negocierile se anunță dificile pentru că toate țările au „liniile lor roșii”. Iar dezacordurile nu au întârziat să reapară, în special în ceea ce privește împărțirea responsabilităților între țările industrializate, țările emergente și cele în curs de dezvoltare și consecințele financiare aferente.
Țările dezvoltate trebuie să își asume angajamente de a finanța politicile în materie de climă ale celor din Sud, a avertizat președintele chinez, Xi Jinping.
Țările dezvoltate ar trebui „să-și asume mai multe responsabilități”, iar cele în curs de dezvoltare ar trebui să fie „lăsate să se dezvolte”, a declarat și prim-ministrul indian Narendra Modi, într-un articol publicat în Financial Times.
La sfârșitul săptămânii trecute, mai multe marșuri în întreaga lume au reunit sute de mii de manifestanți care au cerut „un acord climatic puternic”.
Planeta se încălzește cu o viteză fără precedent, ca urmare a emisiilor provenite din arderea combustibililor fosili, dar și din cauza procedeelor de producție agricolă și a defrișărilor record.
Din Pakistan până în insulele din Pacific, din California până la viile din Bordeaux din Franța, clima dereglată bulversează regiuni întregi prin valuri de căldură, secete, eroziuni de coastă etc.
La o încălzire de peste 2° Celsius, oamenii de știință se tem de o accelerare necontrolată a acestor fenomene extreme.
„Prin schimbarea climei, devenim arhitecții propriei noastre distrugeri”, a spus prințul Charles al Marii Britanii de la tribuna COP21
Papa Francisc a declarat luni că încălzirea globală împinge omenirea la „un pas de sinucidere” și liderii mondiali reuniți la Paris, în cadrul conferinței ONU dedicate temelor climatice (COP21), trebuie să acționeze „acum ori niciodată”, relatează France Presse, citată de Agerpres
„Nu sunt sigur (de rezultatele COP21), dar ceea ce pot să spun este acum ori niciodată”, a spus papa presei în avion în timpul întoarcerii la Roma după turneul său în Africa.
De la conferința de la Kyoto din 1997, „s-a făcut puțin” și „în fiecare an, problemele sunt mai grave”, iar aceasta poate arăta, „pentru a utiliza un cuvânt puternic, că suntem aproape de sinucidere”, a insistat pontiful argentinian.
„Majoritatea celor care sunt la Paris vor să facă ceva. Am încredere că vor face, ei au bunăvoință și eu mă rog pentru aceasta”, a mai spus papa.
Statele Unite au partea lor de vină pentru schimbările climatice, de aceea vor avea o responsabilitate specială pentru ajungerea la un acord, a declarat preşedintele american, Barack Obama, în discursul rostit la reuniunea ONU de la Paris.
„Statele Unite nu doar că recunosc rolul avut în apariţia acestei probleme, dar asumă şi responsabilitatea eforturilor pentru remedierea situaţiei”, a afirmat Obama la Conferinţa ONU pe tema Climei (COP21), începută luni în zona Le Bourget, la periferia Parisului.
„Ştim adevărul, că multe naţiuni au contribuit la schimbările climei”, a subliniat Obama.
„Liderii comunităţii internaţionale trebuie să fie la înălţimea aşteptărilor”, a insistat preşedintele Statelor Unite, al doilea cel mai mare poluator stat din lume, după China. Obama a apreciat că nu există niciun conflict între creşterea economică şi protejarea mediului.
Rusia doreşte un acord „eficient şi egalitar”, la nivel global, pentru reducerea gazelor cu efect de seră, a declarat preşedintele Vladimir Putin cu ocazia începerii reuniunii ONU pe tema schimbărilor climatice, informează Le Figaro.
„Rusia vrea un acord global, eficient şi egalitar” cu ocazia reuniunii COP21, a afirmat Putin.
„Rusia depune eforturi pentru reducerea gazelor cu efect de seră, în special prin modernizarea structurilor industriale”, a subliniat liderul de la Kremlin.
„Rolul pădurilor este foarte important, ca plămân al Terrei”, a adăugat Putin, amintind că în Rusia sunt vaste zone forestiere.
Preşedintele francez, Francois Hollande, a pledat luni pentru combaterea schimbărilor climatice „în numele justiţiei”, subliniind că ţările sărace sunt cele mai afectate de aceste modificări, relatează site-ul publicaţiei Le Figaro.
Francois Hollande participă alături de peste 190 de lideri din toată lumea la Conferinţa pe tema schimbărilor climatice (COP21) care a fost deschisă oficial luni la Paris şi se va desfăşura pe o perioadă de 12 zile în vederea stabilirii unui acord universal privind reducerea emisiilor de gaze şi combaterea modificărilor climaterice.
„Trebuie să lăsăm copiilor noştri o planetă viabilă. Anul în care trăim este cel al tuturor recordurilor. Recordurile de temperatură, recordurile privind concentraţiile de CO2, recordurile evenimentele climatice extreme. Secete, topirea gheţarilor”, a declarat Hollande.
„Victimele acestor fenomene sunt de ordinul milioanelor şi pagubele de ordinul miliardelor. Nu există regiune care să nu fie afectată de încălzirea globală. Ţările cele mai sărace sunt cele mai vulnerabile şi cele mai afectate. Trebuie să acţionăm în numele justiţiei climatice. Să devenim conştienţi de ameninţările asupra echilibrului mondial”, a subliniat preşedintele francez.
0 Comentarii