Barack Obama şi Vladimir Putin s-au înfruntat verbal, în Adunarea Generală a ONU, înainte de întâlnirea privată în care cei doi lideri mondiali trebuie să discute despre situaţia din Siria.
Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a criticat acţiunile ilegale ale unor mari puteri precum Rusia, în discursul rostit luni în Adunarea Generală a ONU, informează ABC News.
„Există state puternice care vor să se impună asupra ţărilor mai slabe”, a declarat Obama de la tribuna ONU, referindu-se la acţiunile Rusiei în Ucraina şi pentru susţinerea regimului din Siria, condus de preşedintele Bashar al-Assad.
„Pe baza acestui principiu, vedem cum unele mari puteri se afirmă în moduri care intră în contradicţie cu legislaţia internaţională”, a adăugat Obama.
„Ni se spune că astfel de acţiuni sunt necesare pentru contracararea haosului, că acesta este singurul mod de combatere a terorismului… Conform acestei logici, ar trebui să oferim susţinere unor dictatori precum Bashar al-Assad”, a spus Obama, citat de Mediafax.
Preşedintele Statelor Unite a făcut aceste declaraţii înaintea discursului pe care urmează să îl rostească la ONU omologul său rus, Vladimir Putin. Cei doi lideri se vor întâlni luni seară, la New York.
„Comunitatea internaţională nu poate sta alături de Rusia dacă încalcă legislaţia internaţională. Dacă nu ar fi existat consecinţe după anexarea fostei regiuni ucrainene Crimeea, acelaşi lucru se poate întâmpla oricărui alt stat membru al Naţiunilor Unite. Cu toate acestea, nu vrem să izolăm Rusia. Vrem să ne implicăm diplomatic pentru a soluţiona criza într-un mod care să permită Ucrainei să îşi determine singură viitorul”, a spus preşedintele SUA.
„Dacă Rusia s-ar fi angajat într-un demers diplomatic real şi ar fi colaborat cu Kievul şi cu membrii comunităţii internaţionale pentru a se asigura că interesele sale sunt protejate, situaţia ar fi fost mai bună pentru Ucraina, dar şi pentru Rusia şi pentru întreaga lume”, a subliniat Obama.
Barack Obama a promis, în discursul rostit la Adunarea Generală ONU, că nu ar ezita să folosească forţa militară pentru apărarea ţării sale, pledând însă pentru abordări moderne în scopul soluţionării conflictelor şi a crizelor din lume.
„Sunt la conducerea celei mai puternice armate pe care a avut-o lumea până acum. Şi nu voi ezita să îmi protejez ţara şi aliaţii – unilateral şi cu forţa militară – dacă ar fi necesar”, a declarat preşedintele Statelor Unite, potrivit ABC News.
„Dar mă aflu astăzi în faţa dumneavoastră având credinţa că noi, naţiunile lumii, nu putem reveni la vechile modalităţi de conflict şi presiune; nu putem privi înapoi”, a adăugat Obama, criticând acţiunile unor state precum Rusia, China şi Siria.
„Îndemnăm China să rezolve disputele teritoriale cu ţările vecine în mod similar cu politicile noastre; avem interesul de a susţine principiile esenţiale de navigaţie şi comerţul liber în Marea Chinei de Sud; disputele trebuie rezolvate pron respectarea legilor internaţionale, nu a legilor forţei”, a subliniat Obama.
„Diplomaţia este un proces complicat, care uneori are efecte nesatisfăcătoare, dar ţările puternice au obligaţia de a merge pe această cale. Liderii statelor mari au obligaţia de a asuma aceste riscuri tocmai pentru că suntem suficient de puternici pentru a ne proteja interesele dacă diplomaţia eşuează”, a insistat liderul american.
Barack Obama a criticat regimurile autoritariste din lume, în principal cele din Siria şi din Iran. Preşedintele Statelor Unite a denunţat discursurile radicale care continuă în Iran în pofida acordului nuclear cu marile puteri. „A cere moartea Americii nu contribuie la crearea de locuri de muncă, nici nu transformă Iranul într-o ţară mai sigură”, a spus Obama.
„Statele Unite vor continua să combată organizaţia teroristă Stat Islamic, nu vom fi învinşi de extremişti; dar Statele Unite nu pot soluţiona singure problemele lumii, este necesară cooperare”, a subliniat Obama.
Putin a criticat politica externă a Statelor Unite şi a cerut o colaliţie împotriva terorismului, în timp ce omologul său american a cerut înlăturarea regimului din Siria şi a denunţat acţiunile Rusiei în Siria şi Ucraina.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a criticat politicile Statelor Unite în Orientul Mijlociu şi în Africa, subliniind că efectele au fost amplificarea sărăciei şi islamismului, astfel că ar fi necesară o coaliţie internaţională contra terorismului.
„Este necesară o alianţă largă împotriva terorismului, de genul celei împotriva lui Hitler”, a declarat Vladimir Putin de la tribuna ONU.
„Scopul pentru care a fost creată Organizaţia Naţiunilor Unite a fost abuzat de ţările ajunse în vârful piramidei după Războiul Rece”, a declarat Putin, conform Business Insider. „Au crezut că ştiu mai bine, au crezut că nu este necesar să se coordoneze cu ONU pentru legitimarea deciziilor”, a explicat Putin, referindu-se la intervenţiile militare americane.
„Sigur că lumea este în schimbare. Naţiunile Unite trebuie să se adapteze acestor transformări naturale. Rusia este pregătită”, a subliniat liderul de la Kremlin.
„Exportul aşa-numitelor revoluţii democratice continuă. Departe de a învăţa din propriile erori, acestea sunt repetate. Este suficient să ne uităm la Orientul Mijlociu şi la nordul Africii… În loc să aducă reforme, ingerinţele străine au generat violenţă, sărăcie şi anarhie socială”, a adăugat Putin.
„Vidul de putere din Orientul Mijlociu a început să fie acoperit de militanţi islamişti, de terorişti… Credem că este o eroare enormă să nu cooperăm cu Administraţia şi cu armata siriană. În conformitate cu legislaţia internaţională, trebuie să creăm o largă coaliţie internaţională împotriva terorismului. Este logic că ţările dezvoltate ar trebui să joace roluri în această coaliţie”, a explicat liderul rus.
0 Comentarii