Iun 7, 2023, 12:14

Premierul grec, interviu în ziua care poate hotărî soarta țării: NU vom plăti FMI tranşa scadentă

Credit foto: Greekreporter.com

LIVE TEXT 29.06.2015

UPDATE 5: „Avem justiţia de partea noastră. Dacă reuşim să ne învingem teama, nu vom mai avea de ce ne teme. Europenii sunt alături de noi şi protestează în semn de solidaritate, afişând steaguri greceşti. Democraţia va învinge.”

UPDATE 4: „Vrem să rămânem în zona Euro, nu suntem oaspeţi în Europa. Grecia este inima Europei.”

UPDATE 3: După ce ne-au asfixiat băncile şi ne-au respins cererile de extindere a plăţii scadente, este normal să aştepte să plătim tranşa către FMI mâine? Oamenii noştri au rămas calmi în faţa şantajului. Încercările externe de a-i determina să ia altă cale, doar le vor întări convingerile.”

UPDATE 2: „În toată Europa, muncitorii au dreptul să îşi apere interesele. Şomajul în Grecia a ajuns la 27%. Aşa că de ce să ne oprească să negociem pentru toată lumea? Puterea este în mâinile poporului grec. Oamenii vor vota NU. Nu supunerii, şomajului, migraţiei oamenilor tineri.”

UPDATE: „Vom respecta decizia poporului grec, oricare ar fi aceasta. Strategia închiderii băncilor este doar o încercare de a bloca referendumul. Este o zi proastă pentru istoria Europei. Răspunsul iniţial la cerinţa noastră de a ne mai da timp să plătim datoria nu a fost negativ. Decizia Eurogrup ne-a luat prin surprindere”, spune Tsipras la televiziunea naţională.

Premierul grec vorbeşte la televiziunea naţională despre referendumul pentru rămânerea în Uniunea Europeană şi zona Euro. Tsipras îi îndeamnă pe oameni să voteze NU la referendumul de duminică.

„Nu cred că vor să ne dea afară din zona Euro pentru că preţul ar fi prea mare pentru ei”

„Ne-a fost dată o ofertă nenegociabilă de 48 de ore. În niciun caz nu am plecat de la discuţii”

„Deşi propunerea noastră finală a fost acceptată, instituţiile internaţionale au revenit asupra deciziei”

„Instituţiile europene nu au fost interesate să găsim un numitor comun, ci să impună măsuri extreme asupra poporului grec”

„Cu cât mai mare va fi participarea la referendum şi cu cât oamenii vor vota NU, cu atât mai puternică va fi poziţia noastră”

„Referendumul ne va oferi o poziţie mai puternică dupa ce se vom relua negocierile”

„Grecii au dreptul sa își decidă viitorul, iar glasul lor va fi auzit”

În acest timp, Tsipras a scos în stradă mii de oameni care se opun austerităţii şi rămânerii în Uniunea Europeană. Manifestanţii s-au strâns în faţa Parlamentului de la Atena.

IMAGINI LIVE

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares