Iun 7, 2023, 13:02

Liviu Dragnea, ziua Z. Z de la Zgonea sau de la Ponta. Pentru PSD este ziua în care ar putea avea soarta PNL

ponta se imbratiseaza cu dragnea

Tensiune mare la sediul PSD din Kiseleff, aproape toţi liderii partidului au venit să aştepte aici sentinţa în dosarul Referendumul. Doar Liviu Dragnea aşteaptă acasă, într-o stare de spirit departe de a fi una bună. De altfel, Dragnea a fost extrem de afectat în ultimele luni de presiunea acestei sentinţe, la care s-a adăugat şi presiunea noului dosar pe care i l-a făcut DNA, cel în care este anchetat alături de fosta sa soţie, Bombonica, pentru angajarea unor femei la o direcţie din subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, fără ca aceste femei să se prezinte la serviciu.

Pentru PSD este o zi decisiva. Ziua în care, dacă liderul primeşte o senţinţă cu executare, ar putea să împărtăşească soarta PNL. Intrarea în degringoladă, luptă pentru putere şi haos, chiar în pragul campaniei electorale pentru locale.

Opţiunile de leadership sunt limitate. Valeriu Zgonea, preşedintele executiv al partidului, despre care se spune că are o relaţie excelentă cu ambasada SUA şi că este bine văzut şi la Palatul Cotroceni, a fost marginalizat în interiorul PSD şi scos din mecanimul de conducere efectivă a partidului. Liviu Dragnea a perceput pericolul pe care îl reprezintă Zgonea pentru poziţia sa şi a limitat accesul acestuia la contactul cu filialele şi cu activul de partid. În plus, Zgonea este foarte antipatizat de mare parte din baronii partidului, fiind perceput ca vinovat pentru că ei se încolonează la uşa DNA, din cauză că s-a opus celebrei operaţiuni Marţea Neagră, când deputaţii din comisia juridică, cu acceptul tacit al lui Victor Ponta, au încercat să modifice codurile penale astfel încâ să limiteze posibilitatea anchetării şi arestării demnitarilor.

De altfel, în ultima şedinţă a BPN al PSD, Zgonea a fost ameninţat public de Lia Olguţa Vasilescu, proaspăt ieşită din arest, că va primi şi el cadou de la colegi un dosar penal, pe baza unui denunţ făcut din sânul partidului.

Dacă Liviu Dragnea primeşte ocondamnare cu executare pentru dosarul Referendumul, conducerea partidului nu se duce automat la Zgonea, pe baza unui statut modificat de curând şi care spune că preşedintele este cel care delegă sau nu atribuţiile către preşedintele executiv. Dacă se va ajunge la un vot în cadrul unui for superior, de exemplu CEX, Victor Ponta va avea un cuvânt greu de spus. Căci Victor Ponta este principalul pretendent la scaunul lui Dragnea, scaun pe care l-a părăsit de bună voie anul trecut. Ponta este extrem de iubit de membrii de partid şi foarte activ în a-şi recupera influenţa la vârf. El organizează frecvent întâlniri cu foştii săi miniştri, le spune acestora ce poziţii să adopte în raport cu Dragnea, cultivă relaţii calde cu orice opozant al lui Dragnea în grupurile parlamentare, se coordonează cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu,  pentru ca şi acesta să pună presiune pe Dragnea la negocierile politice.

Dacă s-ar pune problema reîntoarcerii lui Ponta în fruntea PSD, partidul ar accepta fără să discute, chiar dacă nu întruneşte condiţiile puse de codul de integritate adoptat de Dragnea. De altfel, pesediştii de-abia aşteaptă să se renunţe la acest cod, care i-a fost reproşat lui Dragnea ca o cedare în faţa DNA şi a societăţii ivile.

Dacă Dragnea primeşte o condamnare cu suspendare, se va ajunge tot la vot. El însuşi a anunţat că o astfel de situaţie îşi va găsi rezolvarea în CEX.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares