Mai 28, 2023, 16:24

Londra alege primul primar musulman din istorie

sadiq khan

Laburistul Sadiq Khan a câştigat alegerile londoneze în faţa conservatorului Zac Goldsmith și a devenit primul primar musulman din istoria capitalei britanice. Partidul Laburist a revendicat victoria candidatului său cu aproape 57% versus 43%, potrivit BBC.

„Sunt nerăbdător să lucrez alături de tine pentru a face din Londra un oraș echitabil pentru toți”, a declarat pe Twitter liderul laburiștilor, Jeremy Corbyn.

În cel mai important eveniment electoral de la victoria Partidului Conservator în alegerile parlamentare din mai anul trecut, electoratul britanic a ales joi peste 2.700 de oficiali în 124 de consilii locale și trei parlamente regionale, în care laburiștii au suferit mai multe înfrângeri. Partidul condus de 8 luni de Jeremy Corbyn s-a răzbunat în cel mai important oraș al țării, arătând că formațiunea condusă de el va fi un adversar de temut.

Victoria lui Khan pune punct celor două mandate consecutive în care conservatorii au controlat primăria. Specialiștii spun că a reușit să câștige lupta în Londra și prin modul în care s-a poziționat față de șeful laburiștilor, James Corbyn, pe care l-a contrazis nu o dată în domenii ca transportul, construcția de noi locuințe sau reducerea taxelor pentru firme.

Conservatorii au pierdut campania pe mâna lor, mai spun analiștii, care le reproșează oamenilor premierului David Cameron încercările de a-l denigra pe Khan și a imagina campanii de presă care să îl asocieze cu extremiștii islamici.

Chiar sora contracandidatului lui Khan, Zac Goldsmith, a postat pe Twitter un mesaj în care acuză campania conservatorilor:

„Campania lui Zac nu a reflectat omul pe care îl știu eu: un politician deschis la minte, cu integritate și apărător al cauzelor eco.”

Laburiștii înregistraseră cea mai usturătoare înfrângere în Scoția, unde Partidul Național Scoțian a câștigat 56 de locuri în parlamentul regional, conservatorii șase locuri și oamenii lui Corbyn doar trei. În Țara Galilor continuă să rămână cea mai importantă formațiune.

0 Comentarii

Shares