Ian 31, 2023, 09:38

Lovitură de teatru: Ayatollahul Ali Khamenei interzice orice negocieri între Iran şi SUA

ali-khamenei

Liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a interzis miercuri continuarea oricăror negocieri între Iran şi Statele Unite, la mai puţin de trei luni după ce Teheranul a semnat cu Occidentul un acord în dosarul nuclear, în urma unor negocieri îndelungate conduse de americani, relatează Reuters online, citată de Mediafax.

Khamenei nu şi-a exprimat în mod public susţinerea faţă de acord, încheiat în iulie, considerat o victorie politică a moderaţilor conduşi de către preşedintele Hassan Rohani. Adepţii liniei dure din Iran încearcă, în continuare, să submineze acordul.

Khamenei subliniază, într-o adresă trimisă comandanţilor Marinei din cadrul Corpului Gardienilor Publici, că negocierile cu Statele Unite au adus doar dezavantaje Iranului.

„Negocierile cu Statele Unite deschid porţi influenţei lor economice, politice şi culturale. Ei au încercat, inclusiv în cursul negocierilor (în dosarul) nuclear, să aducă atingere intereselor noastre naţionale ori de câte ori au avut ocazia”, a declarat Khamenei, citat pe site-ul său.

Aceste declaraţii îl plasează pe Khamenei în contradicţie directă cu Rohani, care speră la o normalizare a relaţiilor cu Occidentul şi care a anunţat în mai multe rânduri că Guvernul său este pregătit să negocieze „cu oricine” pentru soluţionarea unor probleme regionale.

Acordul din iulie prevede limitarea programului nuclear iranian, în schimbul anulării sancţiunilor impuse Teheranului. Occidentul se teme că Iranul caută să dezvolte o armă nucleară, suspiciuni respinse de către Iran.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares