Preşedintele Iohannis a devenit ţinta unor atacuri suburbane în online, după apelul făcut de el miercuri pentru toleranţă şi renunţarea la fanatism religios. Sute de comentarii injurioase au fost postate pe pagina sa de Facebook, Preşedintele fiind calificat inclusiv drept „homosexual”, şi pe reţele sociale a fost distribuită şi o fotografie a sa sub înfăţişarea unui travestit.
Coaliţia pentru Familie, care reuneşte câteva zeci de ONG-uri afiliate BOR, l-a somat pe Preşedinte printr-un comunicat, să îşi clarifice declaraţiile, pentru că sugerează o presiune asupra Curţii Constituţionale în favoarea homosexualilor, iar BOR a emis un comunicat în care susţine că modificarea Constituţiei pentru a interzice căsătoriile gay nu este fanatism religios, ci un demers democratic.
„Coaliția pentru Familie solicită Președintelui României să clarifice declarațiile pe care domnia sa le-a făcut ieri, referitor la demersul prin care 3 milioane de cetățeni au solicitat un referendum pentru revizuirea articolului 48(1) din Constituție, cu privire la familie. Solicităm aceste clarificări în condițiile în care presa a preluat și interpretat declarația d-lui Președinte ca pe un semnal clar de opoziție față de inițiativa cetățenească. Mai mult, presa internațională le-a legat, într-un mod periculos apreciem noi, de apropiata decizie a Curții Constituționale care se va pronunța pe 27 octombrie asupra cererii unui cuplu de bărbați de a le fi recunoscută în România „căsătoria” încheiată într-un alt stat.
Există riscul ca declarația de ieri a Președintelui României să fie interpretată, în lipsa clarificărilor, ca o opoziție fermă și principială la exprimarea civică a creștinilor, în condițiile în care inițiativa cetățenească a fost sprijinită de toate cultele creștine recunoscute în România. Catalogarea unui demers cu o asemenea susținere în societate ca fiind expresia „fanatismului religios” ar fi expresia unei atitudini antidemocratice și anticonstituționale”, se arată în comunicatul semnat de Mihai Gheorghiu, Președintele Comitetului de inițiativă cetățenească a Coaliției pentru Familie
Biserica îl contrazice pe Iohannis, arătând că „un demers civic, perfect legal și validat de Curtea Constituțională a României, nu poate fi considerat în niciun caz o „cale a fanatismului religios”, sau o dovadă de intoleranță”
„Cel mai amplu demers civic din România, la care a participat un număr fără precedent de cetățeni, este un exercițiu democratic firesc şi necesar.
Propunerea de amendare a Constituției nu reprezintă „o solicitare ultimativă”, ci o chemare firească la exprimarea democratică a voinței cetățenilor cu privire la una dintre valorile fundamentale ale societății, familia. Solicitarea are ca scop principal protejarea familiei, a părinților şi a copiilor, şi nu condamnarea altor persoane.
Pledarea pentru definirea mai clară a naturii familiei este justificată nu doar de rațiuni ale moralei creștine, ci și de realitatea dramatică a prăbușirii demografice atât în România, cât și în celelalte țări europene.
Ne exprimăm speranța că demersul moral și civic al Coaliției pentru Familie va fi înțeles corect de către toate autoritățile statului român și că i se va da curs conform Constituției”, se arată în comunicatul BOR
De câteva săptămâni se fac presiuni asupra senatorilor să urgenteze procedurile pentru a fi validată de Parlament cererea Coaliţiei pentru Familie în vederea organizării referendumului anti gay odată cu alegerile din 11 decembrie. Deşi aceasta a fost până acum lăsată în afara ordinii de zi, în speranţa că subiectul va fi trecut sub tăcere, solicitarea ONG-urilor BOR va intra marţi în dezbaterea Comisiei juridice.
CCR rejudecă joi cererea celor doi cetăţeni care au cerut să li se recunoască în România căsătoria gay încheiată într-un stat al UE.
0 Comentarii