Feb 7, 2023, 04:34

MAE: Cotele de imigranți să țină seama de realitatea economică a României

African-migrant

Ministerul Afacerilor Externe solicită ca la Consiliul European din 25 iunie care va discuta despre cotele de imigranți repartizate statelor UE să se ia o decizie ținându-se seama de „realităţile sociale şi economice din fiecare stat membru, inclusiv capacitatea efectivă a statelor membre de a-şi asuma noi responsabilităţi”

Potrivit unui comunicat MAE remis MEDIAFAX, secretarul de stat pentru afaceri europene în MAE, George Ciamba, a participat, marţi, Luxemburg, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale, care a a avut ca subiect principal pregătirea Consiliului European din 25-26 iunie, cu o discuţie asupra proiectului de concluzii ale Consiliului European, axat pe trei teme principale: migraţie, securitate şi apărare, creştere, competitivitate şi ocupare.

Cu privire la migraţie, tema centrală a viitorului summit european, secretarul de stat a reiterat susţinerea pentru „un răspuns coordonat şi cuprinzător la nivelul UE cu privire la provocările determinate de migraţie, în linie cu Declaraţia adoptată la reuniunea extraordinară a Consiliului European din 23 aprilie 2015”, precizează sursa citată. De asemenea, Ciamba a subliniat necesitatea adoptării unor soluţii care să fie „bine echilibrate şi care să ţină cont de principiul solidarităţii şi responsabilităţii partajate, precum şi de realităţile sociale şi economice din fiecare stat membru, inclusiv capacitatea efectivă a statelor membre de a-şi asuma noi responsabilităţi”.

Oficialul MAE a reiterat, în acest context, contribuţia României la efortul comun pentru gestionarea provocărilor determinate de migraţie, inclusiv a participării la acţiunile FRONTEX în materie.

 În ceea ce priveşte aspectele de securitate şi apărare, secretarul de stat George Ciamba a arătat că România a pledat constant pentru revizuirea actualei Strategii de Securitate a UE şi a exprimat sprijinul pentru adoptarea unui nou document programatic al UE.

 

Potrivit MAE, Ciamba a reafirmat susţinerea pentru obiectivul dotării Uniunii cu elementele necesare unei comunicări strategice eficiente, în condiţiile în care propaganda terţilor a devenit „un instrument inclusiv cu valenţe de manipulare cu implicaţii in plan politic intern”. El a a reliefat că trebuie acordată o atenţie sporită si mijloacelor moderne de comunicare, inclusiv social media.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares