Feb 7, 2023, 16:42

MAE reacționează după ce Putin a amenințat România că s-ar putea afla în raza rachetelor sale

putin rade

Ministerul Afacerilor Externe a reacționat, deși cu întârziere, după ce Vladimir Putin a avertizat România și Polonia că s-ar putea afla în raza de acțiune a rachetelor ruse.

„Dacă ieri în aceste zone din România oamenii pur și simplu nu știau ce înseamnă să fii în raza de acțiune, de astăzi suntem forțați să luăm anumite măsuri pentru a ne asigura securitatea”, a declarat Vladimir Putin la Atena într-o conferință de presă, organizată în comun cu premierul grec, Alexis Tsipras. „În aceeași situație se află și Polonia. Nu vom acționa până când nu vom vedea rachete în zonele cu care ne învecinăm”, a continuat președintele rus.

„Această poziție relevă o ignorare a situației reale pe care atât România, cât și Aliații săi au explicat-o în repetate rânduri în ceea ce privește caracterul pur defensiv al sistemului de apărare antirachetă. Ar putea fi, totodată, interpretată ca o amenințare la adresa securității regionale. Reamintim și cu această ocazie că prevederile Acordului bilateral dintre România și SUA în domeniul apărării antirachetă reglementează cu strictețe caracterul defensiv al sistemului de la Deveselu și conformitatea acestuia cu prevederile Cartei ONU. MAE reiterează că acest sistem nu este îndreptat împotriva Federației Ruse sau a altui stat”, se arată în comunicatul MAE.

„Distorsionarea repetată a acestor realități nu face decât să mențină o atmosferă tensionată, în contradicție cu spiritul de deschidere manifestat de România și Aliații săi pe tema apărării antirachetă. În plus, este surprinzătoare plasarea acestui subiect în cadrul regional de securitate, în condițiile în care, sunt binecunoscute cauzele evoluțiilor preocupante din ultimii ani în materie de securitate regională”, mai susține MAE.

Vladimir Putin nu a specificat ce măsuri concrete va lua Rusia, însă a subliniat că nu va face primul pas și doar va răspunde la acțiunile Washingtonului.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares