Oct 15, 2021, 23:21

Malaria și viermii parazitari aduc Nobelul pentru medicină în 2015

8b4ce176-3d86-4d5d-ac19-bffb51fbb0bc-2060x1369

Cercetătoarea chineză Youyou Tu a luat la 84 de ani Nobelul pentru o nouă terapie pentru tratarea malariei. Youyou Tu a descoperit Artemisinin, un medicament care a redus semnificativ rata de mortalitate în rândul pacienților care suferă de această boală.

De obicei malaria era tratată cu clorochină sau chinină, însă cu un succes moderat. Spre sfârșitul anilor ’60 eforturile de a eradica malaria eșuaseră, iar mortalitatea provocată de această boală era în creștere. Youyou Tu, prima femeie din China care câștigă Nobelul, a început încă de pe atunci să studieze ierburi folosite în medicina tradițională chineză pentru a descoperi un remediu mai bun împotriva paludismului și a obținut cele mai promițătoare rezultate cu un extract din planta Artemisia annua. A demonstrat apoi că un compus al acestei plante este foarte eficient împotriva paraziților care provoacă malarie atât la animalele infectate, cât și la oameni.

Malaria sau paludismul este o boală infecțioasă ce se transmite prin înțepătura de țânțari. În urma înțepăturilor, în sânge ajung paraziți unicelulari din genul Plasmodium, care invadează celulele roșii, provocând accese de febră, iar în cazurile severe pot afecta iremediabil creierul și chiar pot provoca moartea. În prezent, peste 3,4 miliarde de oameni din țările sărace se confruntă cu amenințarea acestei boli care face anual peste 450.000 de victime, în special din rândul copiilor, anunță Mediafax.

Youyou Tu, a 12-a femeie care ia un premiu Nobel pentru medicină din 1901 și până în prezent, împarte marele premiu cu William C. Campbell (85 de ani) și Satoshi Omura (80 de ani). Americanul William C. Campbell, expert în biologia paraziților și microbiologul nipon Satoshi Omura au descoperit un nou medicament, Avermectin, ai cărui derivați au limitat considerabil incidența unor maladii precum boala lui Robles sau filarioza limfatică și au avut efecte terapeutice și în cazul altor maladii parazitare.

După mai multe decenii de progrese timide în dezvoltarea de terapii împotriva maladiilor parazitare, descoperirile celor trei laureați ai premiului Nobel pentru Medicină din acest an au schimbat radical situația. Potrivit comunicatului oficial al Comitetului Nobel, „consecințele acestor descoperiri asupra îmbunătățirii stării de sănătate a oamenilor sunt incomensurabile”.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares