Mar 29, 2023, 20:24

Marea Britanie îşi redeschide Ambasada la Teheran, după patru ani de la atac

A-large-number-of-protest-004

Şeful diplomaţiei britanice Philip Hammond, primul ministru de externe britanic care vizitează Iranul în ultimii 12 ani, a deschis un nou capitol în relaţiile britanico-iraniene, după 4 ani de la atacul asupra ambasadei de la Teheran. Iranul îşi redeschide simultan ambasada la Londra.

Vizita are loc la doar câteva săptămâni după încheierea unui acord între Teheran şi şase mari puteri vizând limitarea programului nuclear iranian.

„Redeschiderea ambasadelor noastre este un pas esenţial către îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale. În primul rând vom dori să ne asigurăm că acordul în dosarul nuclear este un succes, inclusiv prin încurajarea comerţului şi investiţiilor după ridicarea sancţiunilor. Marea Britanie şi Iranul ar trebui să fie pregătite să discute, de asemenea, despre provocările pe care le înfruntă, inclusiv terorismul, instabilitatea regională, extinderea ISIL în Siria şi Irak, lupta împotriva narcoticelor şi migrare”, a spus Hammond, potrivit Mediafax

Ambasada britanică a fost închisă în 2011, după ce a fost atacată de către protestatari, în timpul unei demonstraţii împotriva sancţiunilor impuse Iranului. Teheranul anunţa în noiembrie 2011 că-l expulzează pe ambasadorul britanic.

Sute de protestatari pătrundeau cu forţa în sediul misiunii două zile mai târziu, spărgând geamurile, incendiind maşini şi streagul britanic. Londra a închis Ambasada Iranului o lună mai târziu.

Însă în urma alegerii lui Rohani şi unui acord cu privire la programul nuclear iranian, ministrul de Externe de la acea vreme William Hague a propus, în iunie anul trecut, redeschiderea ambasadei.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares