Mar 29, 2023, 17:14

Marșul neautorizat al secuilor, o bombă cu ceas VIDEO

140310_marosvasarhely_0002

Liderul Consiliului Național Secuiesc, Izsak Balazs, a început să se teamă de eventuale repercursiuni, după ce a anunțat că nu va aștepta decizia definitivă a instanței și va organiza mâine, 10 martie, Marșul Secuilor. Într-un interviu pentru presa maghiară a îndemnat oamenii să se ferească de acțiunile incitatorilor, după ce anii trecuți, membri ai formațiunii extremiste Mișcarea de Tineret 64 de Comitate s-au alăturat manifestației.

În martie 2014 extremiștii de la HVIM, în frunte cu liderul  Szocs Zoltan, acum cercetat în stare de arest pentru că i-ar fi instigat pe membrii organizației să confecționeze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să îl detoneze la Târgu Secuiesc în timpul manifestațiilor de Ziua Națională a României, s-au bătut cu forțele de ordine, iar jandarmii au fost nevoiți să intervină în forță.

Primăria Tîrgu Mureș a atacat cu recurs sentința care o obliga să avizeze Marșul Secuilor în data de 10 martie, fapt ce suspendă executarea acesteia, în timp ce liderul Consiliului Național Secuiesc, Izsak Balazs, susține că manifestarea va avea loc.

„Primăria municipiului Târgu Mureș a atacat cu recurs sentința dată în primă instanță în dosarul Siculitas, ceea ce face ca declararea recursului în contenciosul administrativ să suspende executarea primei sentințe până la judecarea cauzei. Urmează să vedem cum va decide instanța finală. Recursul a fost depus în termenul prevăzut de lege, urmând să se stabilească data pentru primul termen și să apărem în fața instanței. În aceste condiții Primăria Târgu Mureș nu trebuie să emită niciun aviz, pentru că sentința în prima instanță este suspendată în timpul recursului’, a precizat Andrei Mureșan, secretarul primăriei, citat de Agerpres.

Președintele CNS, Izsak Balazs, a anunțat că nu va renunța la marșul și mitingul de protest în data de 10 martie, la Târgu Mureș, care precede aniversarea din 15 martie, a Zilei Maghiarilor de pretutindeni.

„Noi nu pe baza sentinței, ci pe baza declarației prealabile organizăm manifestația. Da, o organizăm așa cum e depusă în declarația prealabilă. Noi nu ne-am adresat Tribunalului ca să avem vreo autorizare, noi am vrut să creăm o situație clară. Sentința, așa cum cuprinde această stare de fapt, a făcut acest lucru. Organizăm manifestația așa cum am declarat (…) La declarația prealabilă pe care noi am depus-o anul trecut am primit o decizie confuză, iar noi ne-am adresat Tribunalului Mureș ca să o clarifice. Nu mai depunem nicio altă solicitare, noi doar o dată suntem obligați să o depunem, conform legii”, a susținut Izsak.

El susține că la acțiune sunt invitați lideri politici din țara Bascilor, de la Alianța Liberă Europeană, precum și liderii tuturor formațiunilor maghiare din țară.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares