Mar 28, 2023, 01:50

Marșul pentru autonomie din Tîrgu Mureș a devenit marșul extremismului

Facebook Hvim Erdely

În data de 10 martie la Tîrgu Mureș a avut loc o nouă ediție a ”Zilei Libertății Secuilor”, eveniment organizat de către liderul Consiliului Național Secuiesc, Izsak Balazs. Dacă la edițiile anterioare gruparea civică maghiară milita pentru autonomia ”Ținutului Secuiesc”, anul acesta scopul acțiunii l-a constituit susținerea unor persoane cercetate pentru acte de terorism – Beke Istvan și Szocs Zoltan. Organizatorii au sfidat nu doar legea, ci și Constituția României, permițând participanților să scandeze lozinci revizioniste, precum deja celebrul „Veszen Trianon”(n.r. Să piară Trianonul).

Ca și în alți ani, mitingul s-a desfășurat ilegal, cu sfidarea legii și a statului român, nivelul real de participare fiind în jurul a 3500 de persoane, dintre care câteva sute au fost membri sau simpatizanți ai structurilor extremiste ungare veniți din Ungaria, potrivit presei locale, între care și adepți ai ”Mișcării de Tineret 64 de Comitate” și Jobbik. Pentru aducerea acestora s-au folosit, în mod evident, resurse financiare de la Budapesta.

Nivelul redus de participanți demonstrează că maghiarii de rând nu se mai emoționează la așa zisele deziderate ale structurilor obscure maghiare și că se simt tot mai puțin reprezentanți de acestea. În mod paradoxal, în cazul unor lideri ai organizațiilor maghiare nu se aplică același raționament, aceștia sfidând cadrul legal. Primăria Tîrgu Mureș a atacat cu recurs sentința care o obliga să emită un aviz (pozitiv sau negativ) la solicitarea de organizare a Marșului Secuilor în data de 10 martie, fapt ce  suspendă executarea acesteia, în timp ce liderul Consiliului Național Secuiesc, Izsak Balazs, a susținut anterior evenimentului că manifestarea va avea loc oricum.

Pentru a nu mai apărea incidente de genul celor din 2014 — când protestatarii, porniți de asemenea într-un marș neautorizat, s-au îmbrâncit cu jandarmii — autoritățile au restricționat circulația rutieră și au blocat traficul în centrul municipiului. Măsurile speciale luate de autorități vin pe fondul evenimentelor din data de 10 martie 2014, când o parte a participanților la manifestarea de comemorare a secuilor martiri de la Târgu Mureș, organizată de Asociația Siculitas, identificați ca aparținând organizației extremiste Mișcarea de Tineret 64 de Comitate, au comis acte antisociale după ce au pornit într-un marș neautorizat prin oraș. După ce s-au bătut cu jandarmii, au aruncat cu petarde, au cerut anularea Tratatului de la Trianon și au scandat lozinci cu caracter xenofob. În frunta tuturor, liderul HVIM România, Szocs Zoltan, cel care este acuzat că a pus la cale atentatul eșuat de la Târgu Secuiesc, ce urma să aibă loc de ziua națională. De altfel, mare parte a mitingului a fost dedicat acestuia. Mai mulți oameni afișând pancarte în care se cerea eliberarea lui și a celui ce ar fi urmat să execute atentatul, Beke Istvan.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares