Iun 4, 2023, 00:45

Mărturiile celor care au intrat în SRI. Jurnaliști, profesori, IT-iști povestesc cum au devenit spioni

SRI

Serviciul Român de Informații este în acest an în plin proces de recrutare. Pentru asta a început o campanie media menită să îi atragă pe cei care vor să devină ofițeri de informații. Pe lângă testul pentru verificarea aptitudinilor, care se regăsește din acest an pe site-ul SRI, recrutatorii prezintă într-o serie de înregistrări fără precedent, care vor să ofere mai multă lumină în lumea constraspionajului, poveștile mai multor ofițeri veniți din diferite domenii de activitate. Aceștia susțin că sunt IT-iști, jurnaliști, juriști sau profesori care lucrează acum în intelligence. Fie că recunosc că acționează în domeniul interceptărilor, al apărării Constituției sau al contraspionajului, toți spun că își desfășoară activitatea în interesul cetățeanului.

„Dana” a absolvit Limbi Străine și a făcut masterul la Academia SRI. Lucrează „cu mândrie”, spunea ea, la Departamentul de Interceptări și afirmă că îi place că desfășoară o activitate cu rezultate imediate. Este nemulțumită că activitatea sa este percepută negativ de oameni „care își imaginează că sunt interceptate toate mijloacele de comunicații. În fapt, este o activitate legală, supusă controlului parlamentar”. Mărturia ei, AICI.

„Cristina” este cel mai proaspăt recrut din cei aleși să își spună povestea pe site-ul SRI. Este ofițer de numai 3 ani și activează ca ofițer de informații în cadrul Direcției de Apărare a Constituției. A absolvit Psihologia și crede că poate contribui la menținerea climatului de securitate „prin păstrarea valorilor și tradițiilor naționale și menținerea statului de drept”. Mărturia ei, AICI.

„Roxana” este absolventă de jurnalism și lucrează în SRI de 10 ani. În fiecare zi parcurge sute informații căutând „sensuri pe care se străduiește să le pună în cuvinte relevante”. Susține că rămâne cu satisfacția că ceea ce a scris „ajunge pe masa unui ministru sau președintelui țării”. Mărturia ei, AICI.

„Cătălin” este de 10 ani la SRI și este economist și IT-ist, printre altele. Spune că a contribuit la informatizarea „aproape totală” a Serviciului. Ca motivație principală pentru a deveni ofițer meționează tentația de a fi în mijlocul evenimentelor, care, în cazul său, a fost întotdeauna foarte mare. Mărturia lui, AICI.

Tot IT-ist este și „Mihai”. Numai de 5 ani în SRI spune că ajută la combaterea amenințărilor cibernetice. România are mulți tineri cu abilități, iar în era informațională „poți alege să fii de partea celor care construiesc sau de partea celor care distrug.” El consideră că la SRI este de partea celor buni. Mărturia lui, AICI.

„Diana” lucrează de 7 ani la Contraspionaj. A absolvit facultatea de Comunicare, și spune că „lumea are o impresie hiperbolizată despre contraspionaj, crezând că este ceea ce vede în filme. Este o lumea ascunsă și discretă” și repetă, ca și ceilalți ofițeri, că nu poate împărtăși cu familia și prietenii detalii despre activitatea ei. Mărturia ei, AICI.

Descrierea postului

„Serviciul Român de Informaţii îţi oferă mai mult decât un loc de muncă. Dacă eşti dinamic şi responsabil, dacă îţi place să te perfecţionezi şi să înveţi permanent lucruri noi, în SRI ai perspectiva de a-ţi construi o carieră. Serviciul îţi cere tot ce ai mai bun şi îţi oferă posibilitatea de a lucra cu cei mai buni. Investeşte în tine încredere, timp şi resurse pentru a deveni şi a rămâne un profesionist într-o echipă de elită. Te sprijină să obţii performanţe şi te încurajează să-ţi dezvolţi cunoştinţele, capacităţile şi aptitudinile, atât în specialitatea în care îţi desfăşori activitatea, cât şi în domenii complementare. Alături de echipa Serviciului, îţi vei construi cariera, treaptă cu treaptă, dacă ai pregătirea, determinarea şi perseverenţa necesare, pentru că îţi este garantată egalitatea de şanse, într-un sistem transparent şi concurenţial. Atunci când evaluezi însă posibilitatea de te angaja în Serviciul Român de Informaţii, trebuie să pui în balanţă atât beneficiile, cât şi responsabilităţile. Pentru a vedea mai exact care sunt criteriile de eligibilitate, dar şi obligaţiile ce îţi revin după angajare, te invităm să accesezi secţiunea Profilul angajatului, se arată pe site-ul SRI.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares