Ian 28, 2023, 18:07

Senzațional: Guvernul dă 6 bani în plus la tichetul de masă

rovana

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a emis în 22 mai un ordin de ministru prin care crește valoarea tichetelor de masă acordate de angajatori salariaților, cu 6 bani. Conform ordinului de ministru, creșterea se aplică de la 1 mai, dar este valabilă doar pînă la 1 iulie, adică se acordă doar pentru lunile mai și iunie.

Valoarea tichetului de masă crește astfel de la 9,35 de lei la 9,41 de lei.

Modificarea valorii acestor bonuri prespune tipărirea unor noi tichete de masă de către firmele care au câștigat aceste contracte. În 2007, presa scria că unul dintre politicienii români care au făcut milioane de euro din afacerile cu tichete de masă este Verestoy Attila.

Tipărirea de tichete de masă este una dintre cele mai eficiente afaceri, conform unei investigații Gândul.info, efortul investitional si operational fiind minim. Cele 9 companii de profil acreditate de Ministerul Finantelor Publice au doar cativa angajati, iar activitatea lor se rezuma la tiparirea, distribuirea tichetelor si la operatiunile de decontare cu comerciantii. In urma unor achizitii avizate de Consiliul Concurentei, 95,3% din piata romaneasca a tichetelor de masa este controlata de trei companii franceze: Accor Services (53,23% cota de piata, incluzand cota Hungastro), Sodexho Pass (35,68%%, inclusiv cota Bluticket) si Cheque Dejeuner (6,67%). Cotele de piata au fost calculate luand in considerare cifrele de afaceri declarate in bilanturile depuse la Fisc, pentru anul 2005.Accor a cumparat, treptat, un mare pachet de actiuni la emitentul Hungastro, care detine pozitia a treia in piata de profil. Vanzatorul, senatorul udemerist Verestoy Attila a obtinut „doar” 3,6 milioane euro in 2005, din cedarea pachetului de control. În 2007, Verestoy a incasat 8,3 milioane de euro, vanzand un pachet mai mic de actiuni, de unde se vede ascensiunea fulminanta a valorii actiunilor emitentilor de tichete de masa. Conform datelor de la Registrul Comertului, actionariatul Hungastro se prezinta astfel: Accor Franta 43,3%, Accor Services Franta 1,7%, SFPIE Franta 35%, Verestoy Attila 10%, Verestoy Attila jr. 2,7%, Manilife Limited Cipru 7,29%, Miklos Karoly 0,004%.La Accor Services Romania, pe langa actionarul majoritar Accor Services Franta, figureaza, cu un pachet de 9,5%, CNS Cartel Alfa.

tichete de masa

 

(credit foto Cotidianul)

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares