Mar 30, 2023, 05:04

Mega-construcția BOR din Madrid îi înfurie pe spanioli și români. Milioane de euro de la Guvern pentru Catedrala din Spania

Camara 3 F 002.png

România ridică prima catedrală ortodoxă din Spania în centrul celui mai populat cartier din capitala Madrid, în Carabanchel. Fondurile sunt mixte, atât de la Guvernul României, cât și de la românii din Spania și Portugali.

„Va costa 6 milioane de euro, bani care sunt alocați de guvernul de la București și din donațiile femeilor de serviciu, asistentelor domestice , faianțarilor, tinerilor studenți și micilor proprietari”, se arată într-o investigație a jurnaliștilor spanioli de la El Confidencial.

„La prima vedere suma este mare, dar dacă facem un calcul matematic, doar în Regatul Spaniei trăiesc peste 930.000 de români. Dacă dintre aceştia doar 100.000 ar dona 50 de euro, am avea banii pentru a construi catedrala. Există un timp pentru toate, după cum citim în Cartea Eccleziastului. Nu ştim de ce Dumnezeu a rânduit ca biserica noastră să primească terenul acum, în perioadă de criză financiară, dar ştim că nimic nu este întâmplător și că orice lucrare trainică se săvârşeşte numai cu jertfelnicie. Toate se fac după o rânduială şi cu un scop anume”, se arată într-un comunicat al Episcopiei, unde sunt postate și conturile în care se pot trimite banii.

„Cinci secole am suportat preoții, musulmanii, iar acum asta. Câtă nenorocire s-a abătut asupra scumpei mele Spanii. Nu e drept„, spune un internaut într-un comentariu la articolul publicat de El Confidencial.

„Biserica o plătim noi toți, spanioli și străini, care mergem cu metroul”, se arată în alt comentariu.

„Deci contribuie doar femeile de serviciu, asistentele, faianțarii, studenții și mici proprietari. Vreți să spuneți că mafia românească nu are nimic în comun cu asta?”, spune alt internaut.

„E bine, măcar sunt ortodocși, nu urăsc occidentul ca musulmanii cărora le lipsesc 500-1000 de ani de reformă, în cel mai bun caz. Cum nu suntem toți spaniolii cântăreți sau toreadori, așa nici românii nu sunt toți hoți de cupru”, se mai arată într-un alt comentariu al articolului publicat pe El Confidencial, unde s-au schimbat replici dure între români și spanioli.

Coordonatorul construcției este părintele Alexandru, pe care episcopia l-a numit coordonatorul lucrării. Își petrecere ziua printre muncitori și este mândru că bisericava fi prima de acest fel din Madrid.

„E adevărat că mai sunt biserici ortodoxe în Spania, cum e cea construită de rușii din Hortaleza, dar a noastră este prima catedrală, unde va face slujbă și va locui episcopul. Va fi primul templu din afara României. În Munchen se ridică altă catedralaă, dar noi vom termina primii aici în Madrid”, a declarat acesta jurnaliștilor spanioli.

În ultimele 4 decenii de comunism religia a fost exclusă din viața publică, dar în ultimii 20 de ani a revenit în forță, ca în toate celelalte țări de sorginte sovietică. Așa explică jurnaliștii spanioli sumele imenese care le cheltuie românii și statul român pentru ridicarea bisericilor.

Majoritatea românilor din afara granițelor merg la biserică. „Mulți nu erau credincioși practicanți în România, dar au devenit aici în Spania. Pentru noi este un loc în care ne întâlnim, ne cunoaștem și ne sprijinim”, spune Mihaela, o asistentă domestică pentru El Confidencial. Are 43 de ani, muncește de 13 ani în Spania și tocmai a donat 500 de euro pentru catedrală. Spune că petrece la biserică 8 ore pe săptămână.

Crucea și clopotele au fost aduse din Tirolul austriac și au fost binecuvântate de părintele Timotei, episcopul catedralei Spaniei și Portugaliei. De construcție se ocupă o firmă românească din Benidorm, de pe Costa Blanca, în comunitatea valenciană.
Biserica Catolică s-a purtat foarte bine cu noi. Chiar ne-au cedat templele pe care ei nu le foloseau și ne sprijină mereu. Terenul pe care au construit ni l-a cedat primăria pe 40 de ani. Singura problemă pe care am avut-o a fost cu înălțimea, că nu ne-au dat voie să depășim 25 de metri. Mai puțin decât ne-am fi dorit. În total sunt 600 de metri pătrați de catedrală”, spune părintele Alexandru.
Complexul de 6 milioane de euro va adăposti și un colegiu român. Catedrala se vrea un loc pentru păstrarea identității românești în Spania.
El Confidencial
El Confidencial

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares