Mai 31, 2023, 00:41

Merkel şi Hollande cer ţărilor UE să ia şi ele din imigranţi. SUA primesc 8000 de sirieni

captura New York Times

Criza „excepţională” a imigranţilor cu care se confruntă Europa va dura, au avertizat François Hollande şi Angela Merkel, care şi-au îndemnat luni partenerii europeni să aplice deciziile adoptate cu scopul de a face faţă afluxului de refugiaţi, relatează Reuters în pagina electronică, citată de Mediafax.

Într-o declaraţie comună, la Berlin, cancelarul german a cerut deschiderea „până la sfârşitul anului” a unor centre de primire în Italia şi în Grecia, menite să primească imigranţii cu scopul de a-i tria pe cei eligibili pentru azil.

Gestionarea acestui aflux de sute de mii de persoane către coastele Mediteranei „este o responsabilitate care nu poate fi lăsată unei singure ţări, ci care priveşte întreaga Europă”, a subliniat François Hollande.

„Astăzi ne confruntăm cu o situaţie excepţională”, a declarat preşedintele francez, alături de Angela Merkel. „Dar cu o situaţie excepţională care va dura, atât timp cât crizele pe care le cunoaştem nu vor fi rezolvate”, a adăugat el.

„Atunci, în loc să aşteptăm, în loc să gestionăm de pe o zi pe alta aceste situaţii, este necesar să ne organizăm şi să ne consolidăm politicile. Este ceea ce Franţa şi Germania propun”, a continuat şeful statului francez.

În Europa, „povara este necesar să fie repartizată în mod echitabil, ceea ce nu este cazul la ora actuală”, a remarcat, la rândul ei, Angela Merkel, a cărei ţară se aşteaptă să primească anul acesta aproximativ 800.000 de solicitanţi de azil.

Guvernele ţărilor Uniunii Europene (UE) au respins în iunie o propunere a preşedintelui Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker care stabilea cote obligatorii pentru primirea a zeci de mii de imigranţi care s-au refugiat în Grecia şi Italia.

În schimb, ele s-au pus de acord asupra unui sistem de repartizare voluntară, limitându-se la un total de 60.000 de oameni.

Subiectul s-a înrăutăţit vara aceasta, odată cu sosirea unui număr-record de 50.000 de imigranţi în Grecia, pe mare, numai în iulie, venind dinspre Turcia.

Peste 5.000 de imigranţi au intrat în Serbia, urmându-şi drumul către Europa de Vest, după încercări fără rezultat ale forţelor de ordine macedonene de a-i împiedica să intre în Macedonia.

Cu două luni şi jumătate înainte de summitul UE-Africa, care urmează să aibă loc la Valletta pe 11 noiembrie, François Hollande şi Angela Merkel au cerut consolidarea cooperării cu ţările africane în vederea favorizării expatrierii imigranţilor iegali.

Statele Unite urmează să primească între 5.000 şi 8.000 de refugiaţi sirieni în 2016 şi examinează 15.000 de dosare trimise de ONU, a anunţat diplomaţia americană, în contextul în care patru milioane de sirieni au fugit din ţară din calea războiului din 2011 încoace, relatează AFP online.

Washingtonul urmează să primească pe teritoriul american „între 1.000 şi 2.000 de refugiaţi sirieni anul acesta şi între 5.000 şi 8.000 anul viitor, în 2016”, a anunţat luni John Kirby, un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares