Mar 29, 2023, 18:30

Mesaj al ambasadei SUA înaintea procesului premierului Victor Ponta

ponta si licuriciul

Ambasada Statelor Unite atrage atenția înaintea începerii procesului premierului Victor Ponta că instituțiile statului trebuie să rămână independente.

Ambasada SUA recunoaşte rolul important pe care îl îndeplinesc instituțiile independente ale statului de drept într-o democrație sănătoasă. Respectarea și protejarea acestei independențe e responsabilitatea tuturor actorilor și instituțiilor statului. Așa cum am precizat în trecut:

Instituțiile judiciare și cele ale statului de drept trebuie sa își poată desfășura activitatea complet independent. Atât principiul unui proces echitabil, cât și legislaţia românească trebuie respectate întru totul”, se arată într-un comunicat al ambasadei Statelor Unite la București.

Procesul lui Victor Ponta începe la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Dosarul său a fost trimis de procurorii DNA în instanţă joi, iar la o zi distanţă, judecătorul căruia i-a fost repartizat a făcut cerere de retragere, pe motiv de incompatibilitate.

Luni, de la ora 12.00, judecătorul de cameră preliminară va verifica măsurile asiguratorii şi preventive din dosar.

Magistratul Cristina Rotaru, de la ICCJ, care trebuia să analizeze dosarul premierului Victor Ponta, vineri, în cameră preliminară, s-a abţinut. Este aceeaşi judecătoare care în dosarul „Trofeul calităţii” a decis, în opinie separată, achitarea lui Adrian Năstase.

Premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată pentru 17 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată în dosarul Turceni-Rovinari, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”.

În acelaşi dosar, Dan-Coman Şova, avocat coordonator al Societăţii Civile de Avocaţi „Şova şi Asociaţii”, în prezent senator, va fi judecat, pentru trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani. Şova a fost trimis în judecată sub control judiciar. 

0 Comentarii

Shares