Mesaj ferm al Regelui Mihai pentru tinerii care ies în stradă în toată țara împotriva clasei politice. „Timpul României voastre a început”, încheie Majestatea Sa scrisoarea adresată românilor de ziua onomastică. „În momentele cruciale rămâi singur”, mai spune Regele Mihai într-o scrisoare care lasă de-o parte, pe alocuri, diplomația specifică și le transmite tinerilor mesaje clare, țintite: ” Omul își câștigă în fiecare zi dreptul de a avea un mâine” sau „După cum ați constatat recent voi înșivă, legislația cea mai avansată și atitudinea civică nu sunt, din păcate, suficiente pentru a obține și garanta o viață instituțională solidă”, spune Majestatea Sa într-o scrisoare fără precedent în care își exprimă speranța că tânără generație își va găsi România ei.
„Când am întors țara de partea Aliaților, pentru salvarea existenței Statului român, aveam 22 de ani. Aceeași vârstă o aveau și cei care se adunau, exact acum 70 de ani, la 8 noiembrie 1945, în Piața Palatului Regal, pentru a-și apăra libertatea. Aceeași vârstă o au și cei care au ieșit în stradă, în aceste zile.
Un lucru pe care l-am învățat în tinerețe a fost că prietenii te pot dezamăgi mai multe decât dușmanii. Alt lucru învățat atunci a fost că în momentele cruciale rămâi singur.
Democrația și libertățile nu sunt câștigate pentru totdeauna. Nicio izbândă nu este eternă. Omul își câștigă în fiecare zi dreptul de a avea un “mâine”. Țara își redobândește, cu fiecare generație, privilegiul de a continua să existe.
A avea legi bune este un lucru însemnat. A-i face pe oameni să le respecte este încă mai valoros. Dar fundamental este ca oamenii să creadă în ele. România prezentului nu a ajuns încă acolo.
Bunul mers al instituțiilor Statului este condiția libertății și statorniciei noastre. Instituțiile nu pot funcționa fără respectul legii, fără competență și fără etică. Dar, după cum ați constatat recent voi înșivă, legislația cea mai avansată și atitudinea civică nu sunt, din păcate, suficiente pentru a obține și garanta o viață instituțională solidă. Sunt sigur că tânăra generație va ști să găsească în România ei, justa măsură între atitudinea civică și instituțiile Statului.
Prin unica ei raportare la națiune, Coroana rămâne fântâna mândriei, a încrederii și a iubirii. Ea ocrotește și întruchipează ființa națională. Ea este o punte de legătură între comunități, între credințe, între cetățean și aproapele lui.
Coroana României împlinește peste câteva luni 150 de ani. Ea a continuat să existe, timp de un secol și jumătate, în ciuda unor nelegiuiri și greutăți de neimaginat. Din cei 150 de ani ai Coroanei, aproape 100 i-am trăit personal. Toate acestea mă îndreptățesc să spun tinerilor noștri: Timpul României voastre a început!”, se arată în scrisoarea postată de Majestatea Sa pe site-ul Casei Regale, care nu a fost disponibil aproape o oră după transmiterea mesajului.
Scrisoare Regelui Mihai vine la numai două zile după ce fiica acestuia, Alteșa sa Regală Margareta, a declarat cu subiect și predicat într-o ediție specială a TVR dedicată Casei Regale că este pregătită pentru restaurarea monarhiei.
Claudiu Lucaci: Vreau să vă întreb despre continuitate. Sunteţi Principesa Moştenitoare. Vedeti posibilă şi participarea voastră ca o figură centrală în ceea ce urmează să fie această eventuală modificare constituţională [revenirea la monarhie – n.n.?].
Principesa Moştenitoare Margareta a României: Da. Am fost crescută o persoană democratică. Sunt absolut pregătită, sunt aici. Vreau să servesc.
Claudiu Lucaci: Sunt pregătiţi [o parte din români – n.n.] pentru a repune în discuţie rolul monarhiei constituţionale?
Principele Radu al României: Da, cred că sunt. Numai că proiectul monarhiei este unul al societăţii şi al clasei politice, nu al Coroanei.
Principesa Moştenitoare Margareta a României: Noi suntem pregătiţi, vrem să servim Ţara cum putem, cum facem acum, cum a făcut şi în exil Regele, şi cum poate să fie în viitor. Dar nu depinde numai de noi: depinde de români şi de voinţă politică.
Claudiu Lucaci: În mentalul colectiv există acest apel la autoritatea supremă, în cazul acesta la Preşedinte. Nu vă este teamă că se poate face acelaşi lucru cu un monarh?
Principele Radu al României: Există posibilitatea ca oamenii să se proiecteze aşa, dar dacă monarhia se va instaura în România, se va instaura printr-o constituţie care nu va mai fi ambiguă. În nici un caz monarhul nu va avea atribuţii care se suprapun peste cele ale liderului politic al ţării, care este premierul. Uitaţi-vă în Marea Britanie: când se alege un nou premier, rezultat al majorităţii parlamentului, el este considerat liderul politic al ţării. Nimeni nu are ideea s-o considere pe Regina liderul politic al ţării. […]
Principesa Moştenitoare Margareta a României: Va fi şi un proces de educaţie, ceva mult mai profund […]
Principesa Margareta și Principele Radu au adus zilele trecute și un omagiu tinerilor care și-au pierdut viața în tragedia de la Colectiv.
Casa Regală a sărbătorit în mare secret aducerea inimii Reginei Maria în Castelul Pelișor, un eveniment pe care îl pregătea de mult timp și care se dorea public. Dar după tragedia de la Colectiv Familia Regală a decis să facă asta dincolo de ochii presei și să respecte doliul național care a urmat evenimentului
Inima a fost transferată în caseta sa originală de argint în cursul dimineții de marți, 3 noiembrie, de la Muzeul Național de Istorie, la ora 11,00. Inima Reginei Maria a fost escortată până la Palatul Regal. Pentru a respecta dorința testamentară a suveranei, Inima a fost acoperită, pe toată durata procesiunii, ca și pe soclul ei din Salonul de Aur, cu stindardul României și Marii Britanii.
0 Comentarii