Cine reprezintă cu adevărat interesele sistemului de Sănătate, ale medicilor și ale pacienților? Sindicaliștii de casă ai Guvernului care au acceptat în timp record propunerile Guvernului legate de legalizarea șpăgii și majorarea salariilor cu 25%, sau grupul de presiune format pe rețelele sociale în ultima săptămână, care refuză legalizarea șpăgii și cere o dezbatere amplă despre reforma în Sănătate?
Victor Ponta, Nicolae Bănicioiu și Robert Cazanciuc au avut în acest week-end o întâlnire la mare cu liderii de SANITAS, sindicatul din Sănătate, pentru a bate palma pe forma în care va fi legalizată șpaga pentru medici și pe creșterea salariilor pe ramură cu 25% din octombrie.
Legalizarea plicului cu bani se va face pe baza unui proiect de lege inițiat de Nicolae Bănicioiu și un grup de parlamentari PSD, adoptat deja de Senat și care spune că un spital public poate fi beneficiar de donații, sponsorizări și alte mijloace de finanțare.
Numai că liderii celor peste 30 000 de medici și personal medical mobilizați pe facebook sub numele de Alianța Medicilor nu sunt de acord cu această soluție. Ei continuă să susțină că legalizarea șpăgii este o insultă la adresa demnității medicului și cer reforma întregului sistem, nu doar majorări salariale care nu acoperă necesitățile lor.
De aici a pornit un război între sindicaliștii agreați de Guvern, respectiv liderii SANITAS, și mișcarea medicilor de pe rețelele sociale.
De altfel, surse medicale au declarat pentru BreakingNews24 că asupra celor care au inițiat mobilizarea medicilor și nu sunt afiliați sindicatelor consacrate se fac presiuni din partea Guvernului să renunțe la proteste și la organizarea într-o formă juridică.
Marius Sepi, primvicepreședintele SANITAS, a atacat, duminică, într-o intervenție la Antena 3, Alianța Medicilor, pe care a acuzat-o de „manipulare”.
„Nu înţeleg de ce cei care s-au reunit în acea Alianţă a medicilor n-au vrut să vină la discuţii, absolut deloc. De fapt această Alianţă este doar pe Facebook, nici măcar nu există juridic în acest moment, au refuzat efectiv să vină la acele întâlniri şi acum vin şi spun cu totul altceva decât ce s-a discutat la acele întâlniri”, a spus Marius Sepi. Acesta a susținut să SANITAS a acceptat legea propusă de Guvern și că „daca altii pe facebook vor să facă în țara asta doar cum vor ei, să nu fie reprezentativi, și sa treaca peste orice ierarhie, le doresc succes, dar nu mai putem sa asistăm la manipularea asta, SANITAS-ul să fie făcut cu ou și cu oțet”
Alianța Medicilor acuză în replică Federația SANITAS că nu mai reprezintă interesul medicilor, ci interesele Guvernului.
„Este de neînțeles pentru noi de ce Sanitas se ceartă cu medicii coalizați pe Facebook, când principala preocupare a dânșilor ar trebui să fie să lupte pentru drepturile medicilor. Până în prezent dânșii par a fi mai preocupați să apere poziția Guvernului decât a noastră. Discuția aceasta dintre sindicate și Guvern nu ar fi avut loc dacă grupul nostru nu ar fi existat pe internet. Așa cum am comunicat deja public, Alianța Medicilor a declinat participarea la discuția cu Guvernul din cauza lipsei unei agende clare de discuții. Referitor la dezbaterea despre legalizarea mitei dată de către pacient medicului, aceasta a pornit de la cele declarate public de participanții la aceste discuții dintre sindicate și Guvern. Acceptarea de către sindicate și Colegiul Medicilor a principiului că este demn pentru un medic să primească mită arată că aceste organizații nu mai reprezintă interesul medicilor. Primirea unui plic sau a unei mite este degrandată atît pentru medic cât și pentru pacient, poziția Alianței Medicilor fiind că medicii trebuie să fie plătiți adecvat pentru munca și responsabilitatea pe care o au. După logica acestor sindicate, dacă legalizezi mita dată medicului, de ce nu s-ar legaliza și violul sau crimele? Alianța Medicilor va continua pașii pentru coalizarea cât mai multor cadre medicale și membri din societatea civilă în vederea promovării unor schimbări majore care să conducă la modernizarea domeniului medical în România”, a declarat pentru BreakingNews24 doctorul Letiția Coriu, din partea Alianței Medicilor.
Indemnizații de mii de euro lunar pentru șefii de sindicat din Sănătate
De ce sunt liderii de sindicat atât de deranjați că au concurență? Un posibil răspuns ar veni din declarațiile lor de avere. Leonard Bărăscu, președintele Federației SANITAS, câștigă 28 105 lei doar din activitatea de șef de sindicat, adică aproximativ 6 300 de euro lunar. El are o casă în București, o garsonieră pentru vacanță la mare la Costinești și un apartament pentru vacanța la munte la Predeal.
Marius Sepi, primvicepreședintele SANITAS, desfășoară și el exclusiv activitate de lider de sindicat, obținând lunar 12 700 de lei, aproximativ 3000 de euro.
0 Comentarii