Mai 30, 2023, 23:40

Mii de proruși au protestat în Muntenegru față de aderarea țării la NATO VIDEO

nato muntenegru

Partidele proruse și prosârbe ale opoziției au scos mii de oameni în stradă care au strigat sloganuri împotriva NATO și Statelor Unite. Protestatarii actualei republici ex-iugoslave, devenită independentă în urmă cu doar 9 ani, au cerut un referendum pe această temă, pe care guvernul continuă să îl respingă.

„Putin este sârb! ” și „Mama Rusia!”. „Nu războiului—Nu NATO!”, „NATO asasin” și „Noi suntem împotriva războiului. Dar voi?”, se putea citi pe pancartele celor 5000 de mannifestanți.

„Ei ne-au invitat să aderăm la NATO doar pentru a avea ceva mai mulți soldați împotriva Rusiei. Nu trebuie să participăm la acest joc”, le-a spus manifestanților Momir Bulatovic, fost președinte muntenegrean și aliat apropiat alfostului lider sârb, Slobodan Milosevic.

„Dacă se evită organizarea unui referendum și dacă obiectivul guvernului este de a face să treacă fraudulos decizia asupra aderării de Parlament, Muntenegru va fi adus în pragul unui conflict civil”, a amenințat un lider al „Noii democrații sârbe”.

După destrămarea Iugoslaviei la începutul anilor 1990, Muntenegru a participat inițial la o uniune cu Serbia (Republica Federală a Iugoslaviei), inclusiv în timpul bombardamentelor NATO în primăvara anului 1999 împotriva Serbiei pentru a se pune capăt politicii represive a regimului lui Slobodan Milosevic în Kosovo, notează AFP.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares