Feb 1, 2023, 01:15

Mineri blocaţi în subteran la Petroşani, câteva sute protestează faţă de închiderea minelor

mineri

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a ajuns, joi dimineaţă, la Petroşani, unde peste 300 de mineri protestează în curtea unităţii pentru salvarea locurilor de muncă, iar alte câteva zeci sunt blocaţi în subteran la Lupeni, în aşteptarea discuţiilor dintre ministru, autorităţi şi liderii sindicali.

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a ajuns la Petroşani joi dimineaţă, în jurul orei 9.00, şi a intrat direct în discuţii cu autorităţile judeţene şi parlamentari de Hunedoara la Primăria municipiului Petroşani, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ministrul Energiei a refuzat să facă orice declaraţii înaintea intrării în primărie.

După discuţiile cu autorităţile, care se desfăşoară la ora transmiterii acestei ştiri, Gerea ar urma să ajungă la sediul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), unde va avea o întâlnirea cu conducerea unităţii şi cu liderii sindicali.

Câteva zeci de mineri de la Livezeni s-au blocat în subteran, joi, iar alţi peste o sută din schimbul I aflaţi încă în timpul serviciului au anunţat că vor rămâne în mină, în timp ce ortacii de la Lupeni ?i Lonea protestează în curtea CEH din Petroşani, în aşteptarea ministrului Energiei, Andrei Gerea.

Potrivit liderului sindical de la Mina Livezeni, Adrian Ştefan Jurca, 24 de mineri din schimbul IV au rămas blocaţi în subteran, iar alţi o sută din schimbul I care se află în timpul programului de lucru au anun?at că nu vor ieşi din mină până când nu le vor fi soluţionate cererile privind salvarea locurilor de muncă.

„Aşteptăm întâlnirea cu ministrul Energiei şi vrem o soluţie pentru păstrarea locurilor de muncă”, declara Jurca.

De asemenea, alţi aproximativ 300 de mineri de la Minele Lonea şi Lupeni s-au adunat în curtea CEH Petroşani şi aşteptă ca liderii lor să discute cu ministrul Energiei, Andrei Gerea. Aproximativ o sută dintre ei au rămas peste noapte în curtea Complexului Energetic Hunedoara din Petroşani, alături de patru lideri care se află în greva foamei.

Primul care a declanşat greva foamei a fost liderul sindical de la Mina Lonea, Vasile Păduraru, care marţi după-amiază se legase cu lanţurile de poarta de la EM Lonea, iar în cursul zilei de miercuri a măr?ăluit cu lan?urile pe el alături de ortaci până la Petroşani, în curtea CEH, unde a continuat protestul.

Liderul sindicatului de la Mina Lonea, Vasile Păduraru, s-a legat cu lanţuri de poarta de la intrarea în mină, în semn de protest faţă de faptul că cei 900 de angajaţi ai exploatării nu vor primi integral salariile.

Miercuri dimineaţă, peste 300 de mineri de la exploatările Lonea şi Lupeni, din schimburile trei şi patru şi o parte din cei din schimbul întâi, au refuzat să intre în subteran şi au protestat în faţa sediilor celor două unităţi miniere, solidari cu liderul sindical de la Lonea, Vasile Păduraru, aflat, de marţi după-amiază, în greva foamei şi legat cu lanţuri de poarta de la intrarea în mină.

Ulterior, minerii au plecat în marş spre sediul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) din Petroşani, aflat la peste opt kilometri distanţă. Aceştia au protestat, în cursul după-amiezii, în curtea unităţii, scandând „Minerii şi Valea şi-au pierdut răbdarea”, iar directorul CEH, Constantin Jujan, a ieşit să discute cu ei.

Minerilor li s-au alăturat şi câteva zeci de angajaţi ai CEH, personal TESA din clădirea de birouri, care au purtat banderole albe pe bra?e.

„Angajaţii Complexului Energetic Hunedoara vor să atragă atenţia Guvernului asupra problemelor cu care se confruntă, mai ales că astăzi (miercuri – n.r.) pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului va fi un act normativ care prevede acordarea de ajutor de stat de salvare pentru Complexul Energetic Hunedoara. Suma pe care vor să o aloce este insuficietă şi obligă complexul la divizare în societate de mine şi termocentrale. Amintim că suntem unificaţi doar de doi ani, iar divizarea ar însemna închiderea minelor şi transformarea termocentralelor în CET-uri. Cerem excluderea din actul normativ a obligativităţii divizării CEH”, a declarat Petru Nica, liderul Sindicatului „Muntele”.

Minerii mai cer o infuzie financiară în CEH şi crearea unei scheme de sprijin pentru finanţarea producţiei de energie electrică, dar şi facilităţi fiscale pentru firmele care generează locuri de muncă în Valea Jiului şi judeţul Hunedoara.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares