Iun 3, 2023, 14:40

Ministrul Bănicioiu se teme de bolile imigranţilor

African-migrant

Refugiaţii care vor ajunge în România din zonele cu risc crescut din poliomielită ar putea avea acest virus şi vor fi monitorizaţi, iar dacă va fi cazul populaţia care vine din acele zone va fi vaccinată, a declarat, joi, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Ministrul Sănătăţii a fost întrebat, joi, care sunt măsurile pe care le va lua Ministerul Sănătăţii pentru posibile cazuri de poliomelită care ar putea apărea ca urmare sosirii în ţară a unor refugiaţi din zonele cu risc crescut prind această boală, el răspunzând că imigranţii vor fi cazaţi în centrele speciale, unde vor fi evaluaţi medical şi monitorizaţi.

„Avertizarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pe care a transmis-o şi Ministerul Afacerilor Externe îi vizează pe cetăţenii români care vor pleca în zone cu risc crescut de poliomelită. Refugiaţii care vin de acolo ar putea avea acest virus şi de aceea vom lua măsurile care se impun – vom monitoriza şi unde va fi cazul vom vaccina populaţia care vine din respectivele zone”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

El a mai spus că există un Comitet pentru situaţii de urgenţă din care face parte şi Ministerul Sănătăţii şi care „va lua toate măsurile pentru protejarea populaţiei”.

„Pregătim o evaluare serioasă din punct de vedere medical a refugiaţilor care vor ajunge în România. În rest, toate procedurile care îi vizează pe refugiaţii care vin la noi vor fi stabilite în CSAT”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat, joi, că Organizaţia Mondială a Sănătăţii a transmis că problema răspândirii virusurilor poliomielitei constituie urgenţă de sănătate publică de importanţă internaţională, recomandând vaccinarea celor care călătoresc în Afganistan, Camerun, Guineea Ecuatorială, Etiopia, Irak, Israel, Madagascar, Mali, Nigeria, Pakistan, Somalia, Siria şi Ucraina.

Vaccinarea se va face cu patru săptămâni înaintea călătoriei sau pentru cazuri de urgenţă chiar înaintea plecării şi va fi consemnată pe un format tip al OMS „Certificat de vaccinare sau profilaxie” (carnetul galben).

Victor Olsavszky, reprezentantul pentru România al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii , a declarat, luni, că cele două cazuri de poliomielită depistate recent în Ucraina sunt rezultatul scăderii drastice a vaccinării, fiind cauzate de virusul vaccinal, ci nu de cel sălbatic.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares