Mar 23, 2023, 04:48

Ministrul de Externe, săgeți către Ungaria: Ridicarea de garduri este mai degrabă un gest autist

aurescu gard

Bogdan Aurescu a lansat un atac asupra vecinilor ungari care au început să se ascundă după garduri de numărul tot mai mare de refugiați care tranzitează Ungaria în drumul spre Germania. Ministrul de Externe a declarat sâmbătă după consultările cu omologul său olandez Bert Koenders, că trebuie găsite soluții durabile pentru problema migrației, iar cele „autiste” sunt inacceptabile.

„În ce privește migrația am reiterat necesitatea unei viziuni strategice la nivelul UE care să abordeze toate dimensiunile acestei problematici, mai ales să încercăm să găsim soluții durabile pentru gestionarea la sursă în statele de origine a problemei migrației pentru că este nevoie de a trata cauzele acestui fenomen și nu doar simptomele pe care le vedem astăzi în Europa. I-am spus domnului ministru că, în opinia mea, ridicarea de garduri care să delimiteze Europa civilizată de restul Europei este un gest mai degrabă autist și inacceptabil, în afara spiritului european. În schimb, România este frontiera externă a UE și a NATO și avem toată capacitatea de a apăra comunitatea de valori din care facem parte”, a afirmat Aurescu.

România îşi menţine poziţia privind numărul refugiaţilor pe care îi poate primi, 1785, Bogdan Aurescu sugerând însă că țara noastră și-ar putea îmbunătăţi capacităţile în viitor, fiind nevoie de fonduri europene.

„Preşedintele a vorbit despre asta (cotele de refugiaţi – n.r) după reuniunea CSAT de săptămâna trecută, unde au fost prezenţi primul-ministru, miniştrii şi preşedintele. Am vorbit despre această situaţie şi poziţia expimată de preşedinte este bineînţeles valabilă. Noi nu credem că, dacă se impune un număr anume de refugiaţi, este un lucru bun. Nu credem că acesta reprezintă spiritul european, solidaritatea, un fel de solidaritate pe care o sprijinim foarte mult”, a spus Aurescu, întrebat dacă România îşi menţine poziţia că poate primi doar aproximativ 1700 de refugiaţi şi în legătură cu faptul că preşedintele României a spus este nevoie de mai multe fonduri europene.(…) Reamintesc că în iulie deja avem 1785 de refugiaţi pe care îi vom primi în România, acesta reprezintă numărul maxim pe care îl putem primi acum, în funcţie de capacitatea la nivel naţional. E vorba despre limita fizică pe care o avem la nivel naţional acum. De aceea, menţinem această poziţie. Nu înseamnă că în viitor nu vom putea să ne îmbunătăţim capacitatea naţională de a primi mai mulţi refugiaţi. Desigur, în acest proces, de îmbunătăţire a capacităţii noastre, avem nevoie de sprijin, cu ajutorul fondurilor europene şi sprijinul Comisiei şi vedem împreună după reuniunea miniştrilor de justiţie şi de afaceri interne care sunt fondurile disponibile pentru sprijinul la nivel naţional şi pentru a vedea care este capacitatea statelor membre de a se ocupa de această criză a refugiaţilor”, a adăugat ministrul român de Externe.

La rândul său, șeful diplomației olandeze a spus că în contextul crizei refugiaților „este important ca toate țările din Europa să colaboreze și să discute despre ce este de făcut”.

„Trebuie să abordăm problema de la rădăcină, când am avut reuniunea cu miniștrilor afacerilor de interne, se vorbea despre o componentă foarte importantă care se va discuta la summitul de miercuri. Care sunt originile aceste crize, nu numai conflicul din Siria, ci și sprijinul acordat refugiaților în Libia, cooperarea pe care o avem cu Turcia? (…) Trebuie să dăm dovadă de solidaritate în Europa, toată lumea trebuie să colaboreze. Este o încercare din care nu poate ieși nicio țară dacă acționează singură.(…) Este un test pentru Europa. Cu toții avem probleme diferite, dar trebuie să rezolvăm această problemă împreună”, a afirmat Bert Koenders, aflat într-o vizită la București.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares