Ian 27, 2023, 19:55

Ministrul grec de Finanțe își anunță demisia pe blog. Varoufakis, trădat de premier

varr8

Premierul Alexis Tsipras și-a sacrificat cel mai apropiat aliat și susținător al respingerii pachetului de măsuri propus de creditorii internaționali. Yanis Varoufakis și-a anunțat demisia în această dimineață, deși anunțase anterior că nu va pleca din guvern decât dacă votul popular va fi în favoarea acordului propus de creditori.

„Referendumul din 5 iulie va rămâne în istorie ca un moment unic în care o mică națiune europeană s-a ridicat împotriva jugului datoriei. 

Ca orice luptă pentru drepturile democratice, și această respingere istorică a ultimatumului Eurogrup din 25 iunie vine cu un mare preț. De aceea, este esențial ca imensul capital acordat guvernului nostru prin splendidul vot NU să fie investit imediat într-un DA pentru un acord corect – într-o înțelegere care să implice restructurarea datoriei, mai puțină austeritate, redistribuirea în favoare celor nevoiași și reforme reale.

Imediat după anunțarea rezultatelor referendumului, mi-a fost adusă la cunoștință preferința unor membri ai Eurogrup și anumitor „parteneri”, pentru „absența” mea de la întâlniri; o idee pe care premierul a judecat-o ca având potențial în vederea ajungerii la un acord. Pentru acest motiv voi pleca de la Ministerul de Finanțe astăzi.

Consider că este de datoria mea să îl ajut pe Alexis Tsipras să exploateze, așa cum el consideră oportun, capitalul pe care poporul grec ni l-a dat prin referendumul de ieri. 

Voi purta ura creditorilor cu mândrie.

Noi, cei de stânga, știm cum să acționăm colectiv, fără niciun fel de privilegiu al funcției. Îi voi susține în totalitate pe premierul Tsipras, pe noul Ministru de Finanțe și Guvernul nostru.

Efortul suprauman pentru a onora curajosul popor grec, și celebrul „OXI”(nu) pe care l-au dat democraților din toată lumea, este doar începutul”, a scris Yanis Varoufakis în urmă cu puțin timp pe blogul personal.

Tsipras a renunțat la ministrul de Finanțe la numai câteva ore de la categorica victorie a celor care au refuzat acordul propus de FMI, Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană și a scos din Guvern unul dintre oamenii pe care grecii îi asimilau cu lupta împotriva măsurilor de austeritate.

În ultimul său interviu acordat înainte de referendum, le-a spus jurnaliștilor spanioli de la El Mundo, că îi consideră teroriști de creditorii internaționali pentru ceea ce fac cu Grecia și că mai bine și-ar tăia o mână decât să semneze un acord care nu este viabil pentru popor. (interviul integral AICI)

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares