Feb 4, 2023, 21:30

Ministrul Prună vrea să o ajute pe Monica Macovei să intre în Parlament. Dragnea și Blaga zic NU

monica macovei

O nouă solicitare de modificare a legislației electorale chiar înainte de alegeri provoacă scandal, după cererea PNL privind alegerile pentru primari în două tururi. Raluca Prună, ministrul Justiției, fost colaborator al Monicăi Macovei, a declarat la finalul săptămânii trecute că ar vrea ca legea alegerilor parlamentare să fie modificată astfel încât partidele mici să fie ajutate să între în Parlament prin scădearea pragului electoral.

Raluca Prună a spus că un Parlament serios ar trebui să permită şi noilor formaţiuni să intre în viaţa politică.

Nu este serioasă adoptarea unei legislaţii privind partidele mici, dacă în realitate acestea nu au acces în viaţa politică. Sunt de acord, şi ca ministru şi ca cetăţean, că aşa cum stau lucrurile acum este matematic imposibil pentru orice fel de partid mic sau coaliţie, s-a vorbit aici de coaliţii, să acceadă în viaţa politică, cel puţin în alegerile locale”, a spus Raluca Prună, ministrul Justiţiei. Mai mult, ministrul Justiţiei are şi o propunere care ar ajuta partidele mici. „Sunt de acord că pragul electoral trebuie scăzut”, a mai spus Raluca Prună.

Această modificare ar putea fi făcută doar prin ordonanță de urgență asumată de Guvernul Cioloș, al cărui premier a refuzat deja să se implice în modificarea regulilor pentru alegerile locale. Ar mai exista posibilitatea unei legi care să treacă prin Parlament, însă liderii partidelor mari au sărit ca arși.

Liviu Dragnea, președintele PSD a spus că nu înțelege în ce calitate a vorbit doamna Prună. „Parcă domnul Cioloș a spus că guvernul nu se implică în jocul politic”, a spus Dragnea. De partea acestuia s-a plasat și co-președintele PNL, Vasile Blaga, care a avut chiar o reacție iritată față de planurile ministrului Justiției de a ajuta partidele mici.

Vasile Blaga a declarat luni, după ședința BPN al PNL, că liberalii nu sunt de acord cu scăderea pragului electoral.

„Doamna ministru văd că are opțiuni în zona politică, în sfârșit. Este prea la personal, nu suntem în campanie. Nu suntem de acord cu scăderea pragului electoral, din punctul meu de vedere. Orice temă de genul acesta este atât de importantă încât trebuie discutată în partid, în primul rând, și pe urmă în Comisia de cod electoral. Cât ar trebui să fie pragul electoral — 3%?”, a conchis Blaga.

Pragul electoral este de 5%, iar pentru UDMR este stabilit prin noua legislație electorală la 3%. După ce legal a devenit posibil să fie înființate partide cu 3 membri, au apărut peste 20 de partide noi, dintre care s-au desprins cu potențial electoral M10, partidul Monicăi Macovei, și USB, partidul lui Nicușor Dan. Acestea se confruntă însă cu dificultăți organizatorice și financiare, astfel încât pragul electoral de 5% este o țintă greu de atins.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares