Dec 8, 2022, 19:25

Mircea Dușa, prietenul austriecilor de la Schweighofer, vrea premier interimar

mesagerul de covasna

Mircea Dușa, românul care reușește aproape imposibilul în Harghita și câștiga mandat după mandat în județul dominat de UDMR, este cunoscut în zonă ca un prieten al grofilor, dar și al marilor industriași.

S-a făcut remarcat mai degrabă pentru apropierea de una dintre cele mai vechi și profitabile afaceri din industria prelucrării lemnului din istoria României, decât pentru susținerea românilor pe care îi reprezintă, doar în teorie, de aproape 12 ani în Harghita.

În martie 2013, proprietarul companiei Holzindustrie Schweighofer, Gerard Schweighofer, și-a prezentat investiția de la Reci chiar în sala de ședințe a Consiliului Județean Covasna. Alături de omul austriac de afaceri acuzat că jumătate din lemnul prelucrat în fabricile sale este ilegal, se aflau cu mândrie senatorul UDMR Olosz Gergely, primarul din Reci, președintele CJ Covasna, Tamas Sandor (UDMR) și ministul Apărării, Mircea Dușa (PSD).

„Ştim că în această regiune este o istorie lungă  a prelucrării lemnului, dar, la fel şi compania noastră este legată de peste trei decenii de prelucrarea lemnului. Eu am crescut practic, în mijlocul acesteia, şi ştiu cam ce se poate face din lemn. Avem  patru fabrici în România (…) şi senatorul Olosz Gergely m-a convins să investesc în această zonă. Am dori să construim aici o fabrică foarte similară cu cea din Sebeş”, a explicat Gerald Schweighofer.

Actuala propunere a actualei coaliții de la guvernare pentru funcția de prim-ministru interimar, Mircea Dușa, nu a avut nicio problemă să își asocieze imaginea cu  Schweighofer și chiar controversatul Tamas Sandor, celebru pentru campaniile sale antiromânești. Mai ales că în mandatele sale el a servit interesele Harghitei, nicidecum ale Covasnei.

Fabrica de la Reci promitea sute de locuri de muncă, care nu s-au concretizat. Mai mult, afaceriștii locali au făcut mai multe apeluri către guvern, plângându-se pe bună dreptate că afacerea Schweighofer îi trimite în faliment. Asta după austriecii ar fi vrut inițial să investească în Harghita, dar în urma presiunilor locuitorilor care trăiesc de pe urma prelucrării lemnului, oamenii pe care îi reprezintă Dușa, au reușit să împingă Schweighofer afară din județ.

Fabrica de la Reci a fost deschisă în urmă cu puțin timp, în ciuda acuzațiilor privind ilegalitatea obținerii diferitelor avize și certificate.  Holzindustrie Schweighofer a anunţat, la sfârșitul lunii trecute relansarea operaţiunilor în noua fabrică de chesterea de la Reci, judeţul Covasna, după o investiţie de 150 milioane de euro. Unitatea, a cărei construcţie a început în decembrie 2013, are o suprafaţă de 70 de hectare şi o capacitate de debitare anuală de 800.000 metri cubi de lemn rotund, provenit din păduri din România şi din alte ţări, precum Polonia, Ungaria, Austria, Croaţia şi Slovenia. Unitatea de la Reci a mai pornit o dată în acest an, dar a fost blocată de societatea civilă.

Mircea Dușa a reușit să își ferească numele de acest scandal, iar acum vrea să dea o ultimă lovitură din funcția de premier. Chiar și interimar.

„Am avut în cursul acestei dimineți o discuție cu președintele partidului, cu domnul Dragnea, și cu prim-ministrul legat de desemnarea ca premier interimar. Să vedem dacă domnul președinte va accepta acest lucru. Un premier interimar gestionează doar problemele curente ale Guvernului, până la desemnarea unui nou Guvern. Deocamdată aștept să vedem dacă și domnul președinte va fi de acord cu această nominalizare”, a spus Dușa, la Parlament, după anunțul făcut de colegii săi.

dusa-si-schweighofer

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares