Dec 6, 2022, 20:32

Mircea Geoană pune condiții pentru a vota Guvernul Cioloș

geoana

Mircea Geoană, președintele PSRO, va avea o întâlnire cu premierul desemnat, Dacian Cioloș, pentru a negocia condițiile în care cei 12 parlamentari ai fostului șef al Senatului vor vota pentru investirea noului Cabinet.

Proiectul de guvernare și mandatul noului Guvern al României trebuie să fie mai mult decât o colecție de buni profesioniști și bune intenții, susține Mircea Geoană, care a emis 8 condiții pe care Cioloș trebuie să le accepte pentru a primi voturile parlamentarilor PSRO.

„În accepțiunea PSRO, noul Guvern va trebui să respecte câteva condiții minime obligatorii pentru a obține un vot de învestitură și o susținere parlamentară fără fisură pe durata mandatului său”, se arată într-un comunicat al lui Mircea Geoană:

  1. Respectarea unor criterii clare de integritate și profesionalism în desemnarea echipei guvernamentale. Un cod de integritate după modelul “Fii cinstit, domnule ministru!” pentru propunerile de miniștri și secretari de stat este absolut necesar.
  1. Politica economică din spatele bugetului trebuie orientată către investiții, și nu către consum. Politica economică nu trebuie să urmărească doar țintele de deficit sau inflație, ci și principalii indicatorii de dezvoltare umană. În acest sens, în premieră, viitorul Guvern trebuie să adopte o lege de execuție bugetară, transformând bugetele publice într-o pârghie de politică economică. Pentru domeniile educației, sănătății, infrastructurilor și apărării trebuie introduse primele elemente de bugetare multianuală.
  1. Politica fiscală trebuie gândită în sensul predictibilității, eficacității și echității. Este necesară introducerea declarației globale pe venit, alături de deductibilități pentru cheltuielile familiei pentru educație, sănătate și cultură, stimulând crearea de locuri de muncă și creșterea nivelului de trai.
  1. Rectificările bugetare „cu dedicație” din ultima perioadă trebuie anulate, punând capăt practicii mitei electorale prin banii publici alocați cu dedicație către primarii care aparțin partidelor de la Putere. Introducerea unor criterii obiective și transparente de alocare a resurselor publice trebuie să înlocuiască sistemul neo-feudal de folosire a banului public în interesul clientelei de partid.
  1. Regândirea politicii economice în scopul atragerii de investiții și de susținere a capitalului și exporturilor românești. Partidul Social Românesc susține înființarea unei bănci naționale pentru infrastructuri, a unei bănci de devoltare pentru IMM și agricultură și a unui fond suveran pentru energie și infrastructuri critice România-Moldova. De asemenea, PSRO consideră necesară crearea unei agenții de atragere de investiții de tipul Romania Trade and Invest.
  1. Depolitizarea și profesionalizarea instituțiilor statului, inclusiv prin modificarea legii funcționarilor publici, reprezintă o prioritate de grad zero.

Reinventarea statului român, ca eficacitate și credibilitate este cerută de întreaga societate, prin vocea zecilor de mii de români ieșiți în stradă. Instituțiile din țara noastră trebuie conduse de oameni integri și profesioniști, de „mandarini ai statului”, acesta fiind singurul mod de dezvoltare sănătoasă a statului.

Este mai mult decât necesară demiterea șefilor de instituții din subordinea Parlamentului care nu au calificările profesionale cerute de lege (CNA, TVR, Radioul Public), iar pentru stabilirea înlocuitorilor trebuie alcătuit un juriu independent politic, care să îi evalueze pe baza criteriilor de performanță. În noua Constituție, Avocatul Poporului trebuie ales prin scrutin universal.

  1. Introducerea explicită a principiilor bunei guvernări și tranparenței în politicile și bugetele publice. PSRO solicită ca, pentru următoarele 12 luni, viitorul Guvern să nu mai emită Ordonanțe de Urgență, iar toate modificările de acte normative să urmeze cursul firesc de dezbatere și supunere la vot în Parlament și a consultării obligatorii a Consiliului Economic și Social.
  1. Noul Guvern și noua majoritate au datoria să producă o reformă reală a clasei politice. Alegerea primarilor în două tururi de scrutin, introducerea votului electronic și a votului prin corespondență pentru creșterea participării populației la vot și coborârea pragului electoral la 3%, vor crea condițiile pentru abolirea monopolului politic al partidelor tradiționale și încurajarea regenerării scenei politice a țării.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares