Feb 3, 2023, 08:13

Misterele campaniei-dezastru a liberalilor şi cine este ”Dughin al României” care conduce PNL la groapă

Felix Tătaru şi soţia sa, Nadia Tătaru, lider al Coaliţiei pentru Familie
sursa foto Felix Tataru/Facebook

Dezastru este cuvântul de ordine în PNL. Partidul este zguduit puternic de anticiparea unui eşec răsunător la alegerile până la care mai sunt două săptămâni.

În timp ce Liviu Dragnea defilează plin de energie cu cifre şi promisiuni electorale tentante despre salarii, pensii, afaceri, lapte şi miere, iar USR a lansat campania „orice vot dat PNL este un vot dat PSD”, rupând adânc în bazinul electoral al liberalilor, PNL s-a trezit sub limita de avarie în sondaje, după o campanie halucinantă, cea mai proastă din istoria post decembristă a partidului.

PNL este singurul partid care nu şi-a prezentat nici până în ziua de azi măcar o schiţă de program de guvernare, nu a anunţat o listă de miniştri sau de responsabili pe domenii care să prezinte oferta partidului pentru guvernare şi nu a prezentat nici cea mai vagă idee de program economic, lucru inimaginabil pentru un partid de calibrul pretins de liberali.

Comunicatorii scoşi la televiziuni sunt aceiaşi ca în zilele obişnuite, lipsiţi de răspunsuri la întrebări, de zvâc şi de capacitatea de a mobiliza 2 voturi din partea celor care se uită la televizor.

Alina Gorghiu este cvasi-absentă, partidul pare necondus şi lăsat de capul lui, fiecare gaşcă încercând să cânte melodia preferată. Prietenii lui Isar, soţul preşedintei PNL, zburdă liberi, cumva în paralel cu linia partidului, aripa naţionalistă – cea care a inventat programul Repatriot, care a impus-o pe liste pe noua stea, Hildegard Blandl, dar şi pe fratele fostului ministru Bostan – îşi vede de interesele proprii, iar gruparea fundamentalist-religioasă aruncă pe piaţă mesaje cel puţin ciudate despre cum ar fi PNL un partid anti-avort sau anti-vaccinare sau anti-tranfuzii. Asta trecând peste deja cunoscutele strigături pro-Coaliţia pentru Familie, care au costat scump PNL, filialele din Diaspora înregistrând demisii imediat după ce Ghiţă Falcă a anunţat că partidul face campanie pentru interesele BOR şi ale bisericilor baptiste.

Aşa s-a ajuns în punctul în care, în timp ce Dragnea calculează în Kiseleff că la un scor curat de 41-42%, după redistribuiri ar depăşi 50%, suficient cât să facă Guvernul singur şi să îl oblige pe Iohannis să îl accepte ca premier, liderii PNL din teritoriu să sune la centru şi să ceară o resetare a campaniei, nostalgici după Vasile Blaga, iar liderii de la Bucureşti să se sune între ei ca să arate de pe acum cine este vinovat pentru dezastru.

Unul dintre „vinovaţii” identificaţi în interiorul partidului ar fi premierul Cioloş, care nu s-a dovedit a fi locomotiva la care sperau liberalii, ci, dimpotrivă, în mediul rural echivalează cu o piatră de moară. Liberalii din judeţe îi reproşează lui Cioloş că nu a rezolvat problema licitaţiilor pentru lemnul de foc şi la ţară, unde oamenii cu lemne în sobă se încălzesc, îl înjură pe premier că i-a lăsa să îngheţe în case.

Mai mult decât atât, ezitările continue ale lui Cioloş şi evidenta sa lipsă de dorinţă în a se apropia inclusiv fizic de partid i-a făcut pe liberali să se întrebe dacă acesta vrea să fie sau nu şeful lor şi ce se va întâmpla cu ei după ziua de 11 decembrie.

Însă cel către care se îndreaptă astăzi cele mai multe acuzaţii pentru halul în care arată campania PNL este celebrul strateg politic Felix Tătaru, devenit celebru pentru campaniile gândite de el pentru Traian Băsescu.

Conform deciziei luate la vârful partidului, Alina Gorghiu trebuia să se ocupe de strategia politică, alături de Adriana Săftoiu, iar Felix Tătaru de campania propriu-zisă, împreună cu Gheorghe Falcă. Tătaru se ocupă şi de campania lui Dacian Cioloş , cu proiectul România 100 cu tot, deci cele două ar fi trebuit să fie cumva integrate într-un tot unitar şi coerent.

Cu toate acestea, campania PNL a devenit subiect de miştouri după apariţia afişelor pe care scria cu litere de-o şchioapă „Cioloş ZERO” sau „Eliminăm PNL”. Picătura care a umplut paharul a fost un clip difuzat astăzi de PNL, în care o femeie îmbrăcată în ie întruchipa România care spunea că „bate vântul rece de la Est”, punerea în scenă amintind de leit-motivele vizuale ale campaniei Coaliţiei pentru Familie.

Interesant este faptul că Tătaru, care are o vădită aplecare către Biserică, se află, împreună cu soţia sa, Nadia, la originea campaniei anti-homosexuali a Coaliţiei pentru Familie. Nadia Tătaru este unul dintre liderii Coaliţiei, iar Felix Tătaru a fost şi subiectul unui protest virulent al colegilor săi din lumea publicitarilor după ce şi-a exprimat public sprijinul faţă de această mişcare.

Tot el este, alături de fosul ministru Marius Bostan, iniţiatorul proiectului naţionalist Repatriot care doreşte să aducă înapoi în ţară românii plecaţi să muncească în Germania, Spania şi Italia.

Şi probabil tot el este şi cel care l-a sfătuit pe premierul Cioloş să participe la evenimentele organizate de Mihail Neamţu, cunoscut pentru luările sale de poziţie neolegionare şi acuzat de extremism

Este sau nu Felix Tătaru autorul trecerii ideologice a PNL către fundamentalismul religios?

Un răspuns ar putea fi găsit într-un interviu acordat de el în ianuarie 2015 în revista Familia Ortodoxă, care poate fi citit aici, într-o preluare, deoarece varianta originală a fost ştearsă de pe Internet.

„Trăim într-o societate în care spiritul comunitar este redus la un om. „Comuniunea”, „comunitatea” e… cu sine – și nici măcar cu sine! Adică egoismul acesta este vizibil din ce se întâmplă cu instituția căsătoriei și cu relațiile dintre el și ea, cu nașterea, care are loc din ce în ce mai târziu, „ca să nu ne stricăm tinerețile”, „…daʼ de ce să ne mai și căsătorim, că ne e bine așa, să stăm împreună” – iată, toate acestea sunt exemple care ne arată că, de fapt, contează mai puțin ce se întâmplă după noi. Pentru că dacă oamenii ar fi conștienți ce se întâmplă după noi, le-ar păsa și de cum este relația dintre el și ea, că trebuie să fie în duh, că trebuie să fie cu binecuvântare, că acel copil nu trebuie să se nască în afara căsătoriei – dar cum nu există această conștiință, atunci totul e la voia întâmplării.

Familia în România este în pericol. Ne uităm în jurul nostru și mulțumim lui Dumnezeu că suntem împreună de atâția ani, că avem copii… Câți oameni divorțați sunt în jurul nostru, ca să nu zic că, în companiile pe care le conducem, câți mai au curajul să se căsătorească înainte de 30 de ani?… Foarte puțini! Sunt excepții rare și de aplaudat! Sper să devină modele într-o zi. Or, dacă aceste modele, care înseamnă mama și tata, și relația dintre ei, și ce se întâmplă în familie, s-au deteriorat în halul ăsta, pe parcursul acesta de la comunism la ce suntem acuma, să nu ne mirăm că trăim într-o societate cu valori diferite de cele de acum douăzeci și cinci de ani.

Eu cred că România va putea fi salvată printr-o restaurare a culturii familiei. Prima comunitate – că nu putem vorbi de spiritul comunitar –, prima comunitate este familia. După familie vin și vecinii, vin și rudele, vine, în definitiv, și străinul. Că ne spune Dumnezeu: „Iubește-l pe aproapele ca pe tine însuți”. Și aici cred că trebuie să lucrăm: la dragoste. Cum să-l iubim pe aproapele așa cum ne iubim pe noi înșine, în condițiile de aici și acum.”

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares