Iun 7, 2023, 11:29

Mizele războiului Marii Moschei de la București. Ce vrea Băsescu și de ce servește intereselor radicalilor islamiști

issi-flag

De ce era nevoie de o moschee la București? De ce se luptă Traian Băsescu cu musulmanii? De ce a devenit Islamul subiect de dezbatere în România, țară profund conservatoare și tributară preceptelor Bisericii Ortodoxe? De ce a devenit celebru peste noapte Muftiul României, Iusuf Murat? Întrebări ridicate de ceea ce pare a fi noua obsesie națională, teama de musulmani, dublată de teama de imigranții pe care România trebuie să îi găzduiască, în efortul comunitar de a rezolva măcar în parte criza din Mediterana. Cu o populație cu tendințe xenofobe și rasiste, de teama cărora oficialii români s-au temut să se implice în criza imigranților din Africa și Siria, România se trezește conectată la lucrurile care se întâmplă demult pe Planetă, dar care nu au afectat-o până acum.

CONTEXT: ISIS A AJUNS ÎN ROMÂNIA

Despre existența organizației teroriste Statul Islamic am aflat din buletinele de știri și filmulețe șocante cu execuții prin decapitare, incendiere sau împușcare. Că Statul Islamic a ajuns și în România, s-a aflat mai puțin, pe de o parte din cauza informațiilor puține și disparate oferite de instituțiile care se ocupă cu siguranța națională și pe de altă parte din cauza lipsei de interes a publicului față de acest subiect.

Cea mai recentă informație oficială despre activitățile fundamentaliștilor islamici în România este din 3 aprilie 2015, când SRI a anunțat printr-un comunicat că a cerut expulzarea unui student tunisian care căuta adepți, inclusiv români, pentru idelogia Statului Islamic, pentru a-i convinge să plece ca luptători ai aceste organizații:

„Cetățeanul tunisian a parcurs un proces accelerat de radicalizare, ca urmare a influenţei unor conaţionali cu opţiuni ideologice extremiste şi prin accesarea sistematică în mediul online a unor materiale de propagandă în favoarea unor entităţi teroriste sau lideri ai acestora. Pe acest fond, acesta a dezvoltat o atitudine de susţinere deschisă faţă de o grupare teroristă, afişându-se în public cu însemnele organizaţiei, manifestând inclusiv dorinţa de a deveni martir pentru cauza organizaţiei menţionate. Riscurile de securitate au fost amplificate ca urmare a demersurilor constante de atragere de noi adepţi (cetățeni străini şi români) şi de coagulare a unui grup, precum şi radicalizarea şi determinarea membrilor acestuia de a participa la acțiuni de luptă în favoarea unei grupări teroriste la care era afiliat ideologic.”

Cu două zile înainte, în 1 aprilie, SRI anunța expulzarea din țară a 6 cetățeni străini afiliați ISIS și Al-Quaida:

„membrii grupului, afiliați ideologiilor radicale promovate de organizațiile teroriste Statul Islamic și Al-Qaeda, au fost stabiliţi în contact cu exponenţi / susţinători ai cauzei organizaţiilor menţionate şi au desfășurat pe teritoriul României activități de propagandă islamică extremistă (de orientare jihadistă), radicalizare, recrutare ideologică, recrutare pentru pregătire religioasă / militară în zone de conflict afectate de fenomenul terorist. Riscurile la adresa securităţii naţionale a României au fost amplificate de constituirea cetăţenilor străini, aflaţi în stadii avansate de radicalizare, într-un grup ermetic, pe considerente de natură jihadist – extremistă. Grupul a fost coordonat de către un lider care exercita asupra membrilor activități de îndoctrinare religioasă, specifice ideologiei organizaţiilor teroriste Statul Islamic și Al-Qaeda. Anterior şi pe timpul șederii în România, cei șase au menținut şi dezvoltat legături cu elemente teroriste aflate în exteriorul țării noastre.”

În 24 ianuarie, SRI vorbea despre apariția unor riscuri din cauză că România a devenit țară de tranzit pentru luptătorii Statului Islamic:

„Pe fondul prelungirii crizei siriene şi al ascensiunii organizaţiei teroriste Statul Islamic (SI), începând cu anul 2013, un număr crescut de persoane, din state europene, cu predilecţie din nordul şi vestul Europei şi Balcanii de Vest, au devenit interesate să tranziteze regiunea în vederea transferului din Europa către Siria/Irak, pentru a lua parte la activităţi combatante în zona de conflict. Acest fenomen al transferului de luptători este monitorizat cu prioritate la nivel european de instituţiile cu responsabilităţi în materie, inclusiv de cele din România. Până în prezent, deşi ţara noastră s-a confruntat cu un nivel scăzut al ameninţării determinate de acest fenomen, constatăm existenţa premiselor pentru accelerarea evoluţiei lui şi, implicit, creşterea riscurilor asociate”

Chiar și Muftiul Cultului Musulman a vorbit despre fundamentaliști care au încercat să racoleze luptători în comunitățile musulmane din Dobrogea, reușind să convingă un grup de tineri să se alăture ISIS. „Atât vă spun, sunt musulmani care împărtăşesc ideile celor de la ISIS, nu sunt mulţi, sunt foarte puţini, îi ştiu, le cunosc ideile. Imamii mei acţionează foarte bine pe teren şi ţin, în permanenţă, legătura cu ei”, declara Iusuf Murat în martie, precizând că autoritățile supraveghează situația.

Surse din SRI au declarat pentru BreakingNews24 că de la începutul anului instituția a identificat peste 50 de persoane care făceau propagandă pentru ISIS pe teritoriul României, și că acțiunile lor se află în strânsă legătură cu ceea ce se întîmplă la granițele țării, în Republica Moldova și în Bulgaria.

În 2014, poliția din Bulgaria a făcut mai multe arestări în Plovdiv, într-un cartier sărac, locuit mai ales de romi. Descinderi au avut loc și în localitățile vecine Asenovgrad si Pazardjik. 8 persoane au fost arestate iar ale două sunt căutate în UE. Autoritățile de la Sofia afirmă că suspecții fac parte dintr-o rețea islamistă care are legături cu Statul Islamic. În martie 2014, în “procesul islamiștilor radicali”, tribunalul din Pazardjik a condamnat 13 persoane pentru “răspândirea unei ideologii anti-democratice”, adică pentru că ar fi militat pentru introducerea Sharia în Bulgaria. Inculpații au fost acuzați și de legături cu Fundația Islamică. Este vorba de o organizatie caritabilă din Arabia Saudită care a investit sume mari de bani în construcția de moschei pentru comunitățile musulmane din Europa și mai ales din regiunea Balcanilor. Fundația a ajuns apoi să fie anchetată de autoritățile din Olanda, Bulgaria și Kosovo după ce moscheile respective au fost folosite pentru propagandă islamistă.

La procesul din martie 2014, doar unul dintre suspecți a fost condamnat la inchisoare cu executare: imamul Ahmed Musa Ahmed, considerat liderul spritual al comunității rome de religie musulmana din Pazardjik.

AHMED MUSA, FOST ANGHEL
AHMED MUSA, FOST ANGHEL

Potrivit Reuters, imamul era inițial ortodox și îl chema Anghel. În 2000, când lucra pe un șantier din Viena, s-a convertit la Islam. La întoarcerea în Bulgaria a studiat la școala moscheii din Sarnița, un orasel cu populație majoritar islamică. Acțiunile fostului creștin Anghel, ghidat de imamul Saud Muutlu, lider al filialei bulgare a Fundației Islamice. Muutlu ar fi făcut parte de fapt parte dintr-un plan mai amplu de convertire a Bulgariei la Islam și de instaurare a legii Sharia, plan inițiat în 2009, la Istanbul, de un individ al cărui nume nu a fost divulgat de investigatori. La îndemnul acestuia, Muutu ar fi creat cercuri de educație islamică în Sarnița, Blagoevgrad și chiar Sofia, unde profesorii erau plătiți cu 300 de euro pe lună.

De partea cealaltă a României, la Chișinău, la finalul lunii mai a fost reținut un grup de terorişti afiliaţi Statului Islamic. Aceştia racolau cetăţeni pe teritoriul Republicii Moldova pentru a participa la conflictul armat din Siria, de partea Statului Islamic.

CINE SUNT RADICALII MUSULMANI DIN ROMANIA

Comunitatea musulmană din România este condusă de Muftiatul Cultului Musulman. Muftiul este ales prin vot și are mandat de câțiva ani. Muftiul actual, Iusuf Murat, a fost contestat imediat după realegerea sa în funcție, în luna martie. Împotriva lui Iusuf Murat, un propovăduitor al islamului tradițional și moderat, a fost depusă o acțiune în instanță de către Ozghin Nurla, contracandidatul său, susținut puternic de șeful asociațiilor musulmane radicale din România, Abu Al Ola Nagi Al-Ghithy, fondator al fundațiilor Taiba și Islamul azi, două ONG-uri religioase cercetate de DIICOT pentru suspiciuni de legături cu organizații teroriste.

Abu Al-Ola Nagi Al-Ghithy, LIDERUL FUNDAȚIEI ISLAMUL AZI
Abu Al-Ola Nagi Al-Ghithy, LIDERUL FUNDAȚIEI ISLAMUL AZI

Cine este Abu Al Ola Nagi Al-Ghithy se arată într-un documentar realizat de site-ul inliniedreapta.ro.: „Islamul Azi” este parte a „Fundației Taiba”, înființată la București, în 1999, de Abu al Ola Nagi al Ghithy, pe atunci student la medicină. „Taiba” este, (conform ziarului Adevarul, 2009) finanțată de Arabia Saudită și a fost cercetată de DIICOT în mai multe rânduri pentru suspiciunea de legături cu organizații teroriste. Adevarul scria, în 2009: „Dr. Abu al-Ula Al-Ghiti, de origine yemenită, a pus bazele Fundaţiei Taiba din România, în 1999, care este finanţată de o bancă din Arabia Saudită. Aceeaşi bancă sponsorizează şi Liga Islamică şi Culturală din România, precum şi Taibah International Aid Agency, din Bosnia.”

De la înființare, „Taiba” și „Islamul Azi” au avut ca scop contestarea autorității Muftiatul Cultului Musulman din România, reprezentat de Muftiul Yusuf Muurat. Muftiatul este singura autoritate recunoscută de statul român ca reprezentându-i pe musulmanii din România. Într-un raport al Ambasadei SUA despre „Presiunile turceşti şi saudite asupra Muftiului din România”, dezvăluit de wikileaks în 2011:

„Muftiul a mai spus că s-a aflat sub „o presiune imensă” din partea „fundaţiilor” saudite. În timpul unei vizite la ambasada saudită, Muftiul a povestit confruntarea pe care a avut-o cu un vice-consul saudit care a contestat faptul că Muftiul a stat „prea calm” după publicarea, în februarie, a desenelor cu Profetul Mahomed în Danemarca şi în altă parte. Potrivit Muftiului, vice-consulul l-a sfătuit că în loc să „fie reţinut” şi să îi spună comunităţii să stea calmă, Muftiul ar fi trebuit să provoace comunitatea musulmană să fie mai activă în protestul împotriva desenelor. Într-o întâlnire separată, ambasadorul saudit i-a spus de asemenea Muftiului că „fundaţiile” saudite [ Taiba, „Islamul Azi” etc n.m.] sunt nemulţumite de activităţile Muftiului şi a întrebat dacă ambasada saudită ar putea să fie mai „aspră” cu el.”

„Fundamentaliştii au foarte mulţi bani şi fac apel la tânăra generaţie. Sunt 50 de imami recunoscuţi oficial în România, dar numărul neoficial este mult mai mare şi aceasta este îngrijorător, a spus el [Ahmet Rifat Okcum, Ambasadorul Turciei în România n.m.].Extremiştii îi cumpără pe imami, unul câte unul. În timp ce Bucureştiul are o singură moschee oficială, alte 17 funcţionează neoficial. Fundamentaliştii au construit orfelinate şi şcoli şi îi „cumpără” pe copii de la părinţii lor, pentru a merge la ele.Muftiul Iusuf Muurat este o persoană bună, dar tânără şi cu mulţi duşmani.”

În aprilie 2011, DIICOT a făcut descinderi la sediile „Taiba”, „Islamul Azi” şi la domiciliile unora dintre membri organizaţiilor pe motiv că „cei în cauză sunt implicaţi în acţiuni cu potenţial de radicalizare şi prozelitism islamic radical, respectiv în susţinerea unor canale de finanţare a acestor activităţi”. Procurorii DIICOT au efectuat atunci 21 de percheziţii la domicilii din Bucureşti, Constanţa, Gorj, Mehedinţi şi Cluj, unde lideri spirituali ai islamului îşi instruiau adepţii în scopul săvârșirii unor atentate teroriste, conform unui articol din România Liberă de la vremea respectivă. Imobilele din Cluj, Bucuresti, Craiova, Constanţa, la care au descins ieri echipele de anchetatori, erau închiriate, iar logistica (bani, computere, cărţi) erau din Pakistan şi Sudan, ca de altfel şi „instructorii”, susţin surse judiciare, scrie România Liberă. „Acţiunea […] nu a fost singulară, iar indiciile sunt de săvârşire a unor infracţiuni care aduc atingere siguranţei naţionale” spun sursele RL. Cei instruiți în vederea unor viitore atentate teroriste erau racolaţi din medii sărace, iar în finanţare ar fi fost implicaţi şi lideri ai „Ligii Islamice şi Culturale” şi ai Fundaţiei „Islamul Azi”, adaugă RL. Potrivit SRI, „Fraţii Musulmani” activează în România sub acoperirea „Ligii Islamice şi Culturale din Romania”, „Fundaţiei Umaniste Al Taiba – Romania”, „Societăţii Umanitare Semiluna” şi „Asociaţiei As Salam” şi are filiale în principalele centre universitare din ţară.

CUM SE FACE PROPAGANDĂ ANTI NATO ÎN BUCUREȘTI ȘI CE FAC AUTORITĂȚILE

În București există o moschee a Muftiatului în zona Eroii Revoluției. Dar mai există și alte 17 așezări musulmane neautorizate, în sediile fundațiilor patronate de Abu Al Ola Nagi Al-Ghithy sau în locuințe private. Sunt 11 predicatori străini în acest moment care adună musulmanii din Capitală, români și străini, la cuvântările lor. 10 sunt egipteni, apropiați ai organizației Frații Musulmani, și unul este venit din Yemen.

Muftiul României susține că la aceste adunări predicatorii nu vorbesc despre învățăturile Coranului, ci despre cât de nocivă este NATO. Tot Iusuf Murat susține că sunt lecturate materiale care fac propagandă anti occidentală, care sunt traduse și în limba română. Un exemplu este volumul Islamul și Celălalt, care poate fi găsit și pe internet și care vorbește despre asuprirea musulmanilor de către occidentali și de către evrei.

Soluția pentru ca acești imami să nu mai poată aduna cetățeni pentru a le asculta discursurile ar fi ca ONG-urile religioase care funcționează acum după bunul plac să aibă nevoie de autorizarea Guvernului, prin Secretariatul de Stat pentru Culte. În acest scop a fost modificată legea cultelor printr-un proiect care se află pentru avizare la Ministerul Justiției, au declarat surse guvernamentale pentru BreakingNews24. Proiectul prevede și ca, pe lângă autorizațiile necesare pentru înființarea și funcționarea fundațiilor religioase, să fie nevoie de acordul Guvernului și pentru înființarea lăcașurilor de cult, astfel încât moscheile neautorizate să fie scoase oficial în afara legii.

O altă soluție, pentru care pledează Muftiatul, este construirea unei Moschei în București, devenită deja celebră. Aici ar trebui să fie școliți imamii cultului din România, care în prezent pleacă la studii în străinătate deoarece nu există în țară nicio școală pentru ei. Acest lucru, susține Muftiatul, ar descuraja imamii veniți din țările arabe care vin în România în căutare de adepți, și ar feri și comunitatea musulmană din București, compusă în mare parte din cetățeni proveniți din țări arabe, de contactul cu organizații suspecte.

CE VREA BĂSESCU

Atacurile violente ale lui Traian Băsescu la adresa Moscheii de la București și personal la adresa Muftiului Cultului Musulman au în spate un calcul electoral. În ultima perioadă s-a făcut simțit la nivelul publicului un curent naționalist-xenofob, apărut pe fondul unor mișcări similare în Europa dar și ca reacție la condiția pusă de Comisia Europeană pentru România în vederea găzduirii a 2000 de imigranți din Africa și Siria. În contextul în care BOR încurajează mesaje despre puritatea „românismului”, personaje ca Dan Puric capătă priză la publicul tânăr, mișcarea ultranaționalistă de sorginte legionară Noua Dreaptă face demersuri pentru a se transforma în partid, este de așteptat ca la alegerile de anul viitor componenta ultranaționalistă să joace un rol important. Or, în condițiile în care Traian Băsescu conduce un partid epuizat din punct de vedere electoral, singurul mesaj pe care se poate ridica ar fi cel xenofob. Mesaj pe care fostul președinte l-a îmbrățișat deja fără scrupule și fără a-și face griji că atentează la siguranța națională. 

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares