Iun 7, 2023, 21:12

Moldovenii strigă după ajutor la Cioloş şi Iohannis. De ce tace România

iohannis si ciolos

Societatea civilă de la Chișinău solicită acțiuni energice și rapide din partea Guvernului României la criza care a cuprins Republica Moldova, se arată într-un comunicat de presă transmis joi de Platforma Unionistă Acțiunea 2012, care cuprinde peste 30 de organizații civice, și în care executivului condus de Dacian Cioloș i se reproșează perpetuarea lipsei de politici coerente față de românii de peste Prut.

Klaus Iohannis şi Dacian Cioloş au ales politica tăcerii în privinţa crizei din Republica Moldova. Şeful Statului l-a sunat marţi pe preşedintele moldovean, Nicolae Timofti, dar numai pentru a-i face urările protocolare de început de an, fără a aborda şi subiectul desemnării unui premier pentru guvernul de la Chişinău. Surse oficiale susţin că Preşedintele şi premierul au convenit să nu intervină în evoluţiile politice din Republica Moldova şi să nu aibă nici declaraţii publice pe această temă. Decizia ar fi urmare a unor directive primite de la Buxelles, liderii politici ai Uniunii dorind să îi lase pe cei de la Chişinău să rezolve singuri criza. 

Într-un apel public adresat Guvernului României, Platforma Unionistă Acțiunea 2012 consideră că oferta de unire adresată cetățenilor Republicii Moldova este singura care poate asigura pe termen lung stabilitate și dezvoltare în teritoriul dintre Prut și Nistru, se mai menționează în comunicatul citat de Agerpres.

„Republica Moldova e în pragul disoluției. Statul român trebuie să desfășoare toate acțiunile necesare pentru reîntregirea națională. Nu putem admite ținerea captivă a peste 3 milioane de români și trecerea lor din mâinile unui oligarh în ale altuia, fie că de-a lungul timpului aceștia s-au numit Voronin, Filat sau Plahotniuc. Basarabia arde și e timpul să acționăm acum. Unirea este soluția corectă”, a declarat George Simion, președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012, potrivit sursei citate.

Premierului Dacian Cioloș i se solicită ca în cel mai scurt timp să intervină ca mediator la actuala criză instituțională de la Chișinău. De asemenea, prim-ministrului român i se cer măsuri urgente care să faciliteze „salvarea viitorului european și românesc al Republicii Moldova”.

Proiecte ca dezvoltarea infrastructurii comune, urgentarea interconectării celor două sisteme energetice și sprijinirea companiilor din România și Republica Moldova în vederea extinderii activității pe întreg spațiul celor două state sunt câteva dintre proiectele care au fost cerute de societatea civilă de-a lungul timpului din partea guvernelor care s-au succedat la București.

În organigrama Guvernului României lipsește o instituție care să coordoneze politicile și proiectele pentru Republica Moldova, se mai atrage atenția în comunicatul Platformei Unioniste Acțiunea 2012.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares