Feb 7, 2023, 04:40

Moment istoric la Havana. Statele Unite au redeschis ambasada în Cuba, după 54 de ani

flag

Secretarul de Stat al Statelor Unite, John Kerry, a participat la ceremonia de redeschidere a ambasadei americane la Havana, după 54 de ani de pauză în relaţiile diplomatice bilaterale.

John Kerry a ridicat drapelul Statelor Unite în faţa clădirii ambasadei Statelor Unite, în prezenţa a sute de diplomaţi americani, cubanezi şi din alte ţări.

„Prieteni, nu este necesar un dispozitiv GPS pentru a înţelege că drumul spre izolare şi îndepărtare pe care mergeau Statele Unite şi Cuba nu era unul potrivit şi că venise momentul pentru o schimbare a direcţiei”, a declarat Kerry.

Președintele american Barack Obama și liderul cubanez Raul Castro au anunțat oficial pe 1 iulie restabilirea relațiilor diplomatice dintre SUA și Cuba, după mai mult de jumătate de secol de tensiuni.  Obama a recunoscut că au existat ‘diferențe reale și profunde’ între SUA și Cuba, printre care cele privind libertatea de exprimare.

În același timp, preşedintele american a dat asigurări că SUA vor semnala în continuare atunci când vor exista neînțelegeri cu Cuba privind unele valori, adăugând că angajamentul Washingtonului față de Havana va urmări promovarea democrației și a drepturilor omului în insulă.

Sursa AFP
Sursa AFP

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares