Ian 29, 2023, 00:52

Moscheea de la Bucureşti a fost cerută de Erdogan. Muftiul României: va fi construită cu banii Turciei

foto Reuters

Controversata moschee care urmează să fie construită la Bucureşti pe terenul cedat de Guvern către Muftiatul Cultului Musulman din România a fost o solicitare venită din partea preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care a avut acest subiect pe agenda sa în cadrul vizitei făcute la Bucureşti în aprilie. În luna februarie, Erdogan a obţinut şi de la Raul Castro acordul pentru ca Turcia să construiască la Havana o moschee care să copieze fidel Moscheea Ortakoy din Istanbul (foto). De altfel, Erdogan are în plan construirea a 100 de moschei pe toată Planeta, 38 aflându-se deja în construcţie. Moscheea de la București nu va fi singura construită de Turcia în Balcani. În mai, președintele Erdogan a pus piatra de temelie pentru ceea ce este considerată drept cea mai mare moschee din Balcani, la Tirana, lăcaș de cult cu o capacitate de 4.500 de persoane.

ortakoy mosque

Moscheea de la Bucureşti va fi construită cu banii Turciei, a declarat Muftiul Cultului Musulman, Iusuf Murat. „Nu am vrut să iau bani de la contribuabilul român, Turcia dă banii pentru construcţie”, a spus Iusuf Murat, pentru BreakingNews24.

Moscheea, care va fi construită pe o suprafață de 13.000 de metri pătrați, va avea o capacitate de 1 200 de persoane. Construcția ar urma să includă și un complex cu o librărie, o școală de studiu al Coranului și spații de recreere și va avea caracteristicile arhitecturii din era otomană.

Iusuf Murat susţine că mesajele transmise de Traian Băsescu în legătură cu pericolul terorist care ar fi dat de construirea moscheii de la Bucureşti sunt „iresponsabile”.

„Domnul Băsescu a mers cu mine în Turcia în 2012 şi în 2014 şi s-a discutat despre acest teren care să fie dat în folosinţă Muftiatului Musulman ca să facem o moschee, iar România să primească la Istanbul teren pentru o biserică. Am fost acum atraşi într-o chestiune politică şi s-a făcut şi pe Facebook o întreagă campanie împotriva noastră, care riscă să degenereze”, a mai spus Muftiul Cultului Musulman.

„S-a discutat de şase mii de studenţi care vor veni în România şi România va fi un fel de centru al Islamului. România niciodată nu va fi centru al Islamului. De mai bine de zece ani de când sunt în această funcţie am luptat împotriva extinderii extremismului religios şi am încercat prin orice mijloace să împiedic orice activitate de defăimare adusă la securitatea naţională. Sunt într-un fel dezamăgit că un fost şef al statului să facă o afirmaţie fără să fie documentat, de genul că vor veni şase mii de studenţi. În toată Europa, respectiv în cele mai mare centre islamice din Balcani, centrul din Sarajevo şi din Bulgaria, în total nu sunt şase mii de studenţi musulmani. Am rugăminte când astfel de personalităţi ale statului român fac astfel de afirmaţii să fie foarte bine documentate. Niciodată în ţara noastră nu se va înfiinţa o universitate teologică, cum s-a afirmat. A fost o declaraţie a domnului preşedinte prin care se spunea că şase de mii de studenţi vor efectua cursuri de învăţare a religiei islamice ceea ce nu este adevărat”, a afirmat Iusuf Murat.

Traian Băsescu a atacat, duminică, proiectul de construire  moscheii de la Bucureşti, considerând că aducerea studenţilor musulmani în ţară reprezintă „cel mai mare risc”.

„Avem un premier care stă pitit pe la Istanbul. Şchiop, dar a luat decizia cu moscheea, ceea ce ne face să ne gândim că a fost operat la cap, nu la picior. E o poveste, dacă n-ar fi tragică, ar fi comică. Astfel de decizii sunt nesăbuite, dacă nu chiar antinaţionale. Avem o minoritate de 60-70.000 de musulmani, avem moschei la Constanţa, dar să faci cea mai mare moschee din Europa şi să aduci 6.000 de studenţi musulmani. Nu există risc mai mare decât să aduci studenţi musulmani în ţară”, a spus fostul preşedinte, la o întrunire a PMP, care s-a desfăşurat la Piteşti.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares