Iun 4, 2023, 00:12

Muftiul Musulmanilor: dacă românii nu vor să plătească Turcia pentru construirea moscheii, cer bani de la statul român

mosque

Muftiul Iusuf Murat şi secretarul de stat pentru Culte, Victor Opaschi, au organizat o întâlnire cu presa în încercarea de a-i convinge pe jurnalişti că celebra moschee de la Bucureşti nu va fi nici cea mai mare din Europan, nici nu va avea  o universitate care să reprezinte o potenţială ameninţare teroristă.

Victor Opaschi a declarat  că aproape la toate discuţiile din anul 1990 şi până astăzi „când la nivel de preşedinte, de prim-ministru şi de ministru al afacerilor externe, în toate întâlnirile cu partea turcă, două probleme au rămas nerezolvate până astăzi şi anume problema cimitirului musulman la Bucureşti şi construirea unei Moschei”.

„De câteva zile s-a rezolvat însă problema cimitirului musulman” şi s-a pus la dispoziţie de către statul român un teren în comuna Domneşti „deci foarte aproape de Bucureşti de patru mii de locuri şi a mai rămas această chestiune a construiri unei moschei pentru comunitatea musulmană”, a anunţat Opaschi.

Acesta a ţinut să îşi asume paternitatea transferului de teren către Muftiat pentru a elibera presiunea făcută de media asupra lui Victor Ponta.  „Mi se datorează în mare măsură iniţierea acestei Hotărâri de Guvern şi nu mi s-a părut corect câtă presiune este pe premier în această chestiune. Am simţit nevoia că trebuie să preiau şi eu o parte din această presiune. Eu nu sunt o persoană importantă, nu sunt o persoană interesantă de aceea am fost lăsat în pace”, a spus secretarul de stat.

Muftiul Iusuf Murat a explicat că moscheea pe care doreşte să o construiască în Bucureşti nu va fi cea mai mare din Europa, capacitatea ei fiind de 1000 de persoane, precizând că pe lângă lăca?ul de cult vor mai fi construite şi câteva anexe.

„Proiectul constă într-o simplă moschee cu o capacitate maximă de o mie de persoane, un parc pentru copii, constă într-un loc de abluţiune (spălare spirituală) care este specific, deci este o anexă care vine în mod special în lăca?ele de cult musulmane”, a explicat Muftiul. Iusuf Murat a precizat că nu ştie de unde a apărut ideea de construire a unei universităţi în care să înveţe un număr de 6000 de studenţi, întrucât proiectul include doar o şcoală de vară unde familile copiilor musulmani din Bucureşti vor putea să-şi trimită copiii să înveţe abecedarul religiei islamice de la un duhovnic care este avizat de instituţia pe care o reprezintă, ceea ce va fi în beneficiul societăţii româneşti.

Liderul comunităţii musulmane a spus că dacă românii nu sunt de acord ca Turcia să suporte costurile construirii moscheii, atunci va cere bani de la Guvernul României.

„Dacă nu se va dori din partea autorităţilor sau din partea cetăţeanului de rând ca această moschee să fie finanţată de către statul turc, solicit ca statul român să finanţeze această moschee”, a mai spus liderul comunităţii musulmanilor din România.

El a susţinut că a discutat cu Patriarhul Daniel pentru a reînfiinţa comisia de avizare a lăcaşelor de cult.

 

0 Comentarii

Shares