Feb 1, 2023, 00:34

Muntele Everest, mutat trei centimetri de cutremurul din Nepal

Credit foto: qz.com

Devastatorul cutremur cu magnitudinea de 7,8 care a lovit Nepalul în luna Aprilie a afectat iremediabil chiar și colosul Everest, cel mai înalt munte din lume . Muntele s-a mutat cu 3 centimetri din locul în care se afla inițial, spun specialiștii. Asta după ce în urmă cu puțin timp s-a demonstrat că tot din cauza mișcării tectonice, Everestul s-a și micșorat 2,8 centrimetri.

Muntele și-a schimbat direcția spre sud-vest, potrivit cercetătorilor chinezi, ceea ce vine în contradicție cu tendința pe care a avut-o în ultimul deceniu, în care muntele s-a mișcat numai spre nord-est, cu aproape 40 de centimetri. De asemenea, seismul a ridicat o întreagă regiune de 120 de kilometri lungime și 50 de kilometri lățime, de lângă Katmandu, cu aproape un metru. Ceea ce explică și daunele masive din capitala nepaleză.

Aceste schimbări sunt explicate de specialiști prin situarea muntelui în zona de contact a două plăci tectonice — cea indiană și cea continentală— ale căror deplasări  generează și seisme foarte puternice.

8600 de oameni și-au pierdut viața în urma cutremurului din Nepal, dintre care 16 într-o avalanșă pe muntele Everest. Catastrofa economică produsă de cutremur s-ar putea situa între 10 și 100 de miliarde de dolari, spun specialiștii, în timp ce PIB-ul țării nu depășește 20 de miliarde de dolari.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares